Nieuws/Binnenland

Miljoenenschade door brand in shisha lounge

Door Sebastian Schramm

Het restaurant werd volledig verwoest.

Het restaurant werd volledig verwoest.

De Telegraaf

ROTTERDAM - De verwoestende brand die shisha lounge en tapasbar Comptoir aan de Wijnhaven in Rotterdam volledig in de as heeft gelegd, heeft ook bij naastgelegen horecazaken, de bovenliggende parkeergarage en appartementen grote schade veroorzaakt.

Het restaurant werd volledig verwoest.

Het restaurant werd volledig verwoest.

De Telegraaf

Onderzoek door Team Forensische Opsporing van de Rotterdamse politie en specialistische brandonderzoekers heeft gisteren uitgewezen dat van opzet geen sprake is geweest. „De brand is ontstaan door een technische oorzaak”, stelt de Veiligheidsregio.

De brand brak dinsdagavond laat vermoedelijk uit in de meterkast en ging gepaard met een aantal enorme explosies. Een deel van de gevel werd door de ontploffingen weggeslagen. Het vuur breidde zich snel uit naar de bovengelegen parkeergarage en appartementen van woontoren 100Hoog. De brandweer was de brand twee uur na het uitbreken van het vuur meester.

De schade, die volgens verzekeringsexperts in de miljoenen euro’s loopt, was pas gisteren bij daglicht goed zichtbaar. Van het etablissement Comptoir is zo goed als niets meer over. Het vuur was niet overgeslagen naar Encore Bar en Grill, maar ook daar is de schade aanzienlijk. „We kunnen voorlopig niet open”, vertelt Jill van Berkel. „Behalve rook- en roetschade zijn namelijk ook de luchtkanalen beschadigd.”

Bij Hangar85 zal de deur voorlopig ook noodgedwongen gesloten blijven. „Alles zit onder het roet. Vermoedelijk zal een groot deel van het interieur vervangen moeten worden. Ook de zonwering krijg je waarschijnlijk niet meer schoon”, vreest eigenares Lian Bouman.

Zeker tien auto’s in de bovengelegen parkeergarage zijn ten prooi gevallen aan de vlammen. „Ik heb drie volledig uitgebrande wagens gezien en nog eens drie die zwaar beschadigd waren”, weet een medewerker van Stedin te vertellen. „Het zijn ook heel dure auto’s. Zeker geen Fiat Punto’s of zoiets.”

Twee appartementen zijn onbewoonbaar verklaard en nog eens zes hebben forse schade opgelopen. Bewoners die hun huis uit moesten, zijn opgevangen in hotels en bij familie. Onduidelijk is wanneer de bewoners van deze appartementen terug naar huis kunnen, omdat de stroomvoorziening volledig is verwoest. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond; wel werden uit voorzorg enkele mensen door ambulancepersoneel nagekeken.

Lees meer over