Nieuws/Binnenland
1401750
Binnenland

Meeste kiloknallervarkens hebben maagproblemen

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de varkens in de Nederlandse vee-industrie heeft maagproblemen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wakker Dier. Maagproblemen, waaronder zweren, ontstaan vooral door stress en verkeerd voedsel. „Onbegrijpelijk dat hier nog steeds niets aan gedaan wordt”, stelt de dierenorganisatie.

Van de ruim 11 miljoen industrievarkens die per jaar in Nederland worden geslacht, hebben er 6 miljoen maagproblemen, becijfert Wakker Dier. Bij ruwweg 600.000 varkens gaat het om zeer ernstige problemen, zoals korstvormingen, bloedingen, maagzweren en gaten in de maag. Ook kunnen littekens de opening naar de slokdarm vernauwen en soms zelfs afsluiten, waardoor het varken verhongert.

Belangrijke oorzaken van maagzweren zijn stress en te weinig vezels in de voeding, waardoor de maagwand beschadigt. Dat laatste is op te lossen met stro, beveelt de dierenorganisatie aan. Stro zorgt voor vezels in de maag, geeft het varken afleiding en dus minder stress. Op dit moment leven de meeste industrievarkens in kale hokken zonder stro.

Het onderzoek naar maagzweren bij varkens is gedaan door de Gezondheidsdienst voor Dieren.