Nieuws

Column: Ongemakkelijk gevoel

Door Ruud Koornstra

ANKO STOFFELS

Deze week zag ik deel 2 van de film An Inconvenient Truth van klimaatactivist en voormalig vicepresident Al Gore. Meer dan tien jaar na zijn alarmerende film over klimaatveranderingen, blijkt dat al zijn voorspellingen heftiger en eerder zijn uitgekomen.

ANKO STOFFELS

Ook wetenschappers stellen hun zorg over de gevolgen van klimaatextremisme steeds naar boven toe bij. De wetenschap die een temperatuurstijging van twee graden al desastreus vindt, verwacht op basis van de huidige mondiale koers dat we al richting de drie graden gaan. Bij die situatie worden veel plekken op de aarde, waaronder een groot deel van Nederland, onbewoonbaar.

De film is doordrenkt van grafieken en angstaanjagende beelden die er niet om liegen. Ook krijgen we te zien hoe Gore zijn dagen slijt om de urgentie onder de aandacht te krijgen, tegen de stroom van bestaande belangen van bedrijven en landen in. Ik zie met veel waardering, maar ook met schaamte hoe een man van statuur en met contacten op het hoogste niveau er de grootste moeite mee heeft om economen, bedrijven en politiek leiders te overtuigen dat de grootste problemen in de wereld reëel zijn, maar tegelijkertijd grote economische kansen bieden.