Nieuws/Binnenland
140237354
Binnenland

’Een op vijf huishoudens bezit minstens één airco’

UTRECHT - In één op de vijf Nederlandse huishoudens (19 procent) is nu minstens één airco aanwezig, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction onder ruim duizend mensen.

Van de mensen met een airco bezit ruim de helft (56 procent) verplaatsbare, mobiele apparaten. De rest heeft een vaste airco aan de muur hangen.

Een grote meerderheid van Nederlanders verkiest andere methodes om de hitte buitenshuis te houden. Veel mensen kiezen voor zonwering aan de buitenkant, zoals screens, rolluiken en markiezen of dichte gordijnen. Van de ondervraagden verwacht 77 procent deze zomer overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden.

Binnen de grote groep die geen airco wil, is het hoge energieverbruik voor ongeveer de helft (45 procent) de reden om er geen aan te schaffen. Volgens Milieu Centraal is een ventilator een goed alternatief voor verkoeling. In 57 procent van de huishoudens zorgt die nu al voor een verkoelend briesje.

Milieu Centraal, kenniscentrum voor duurzaam leven, raadt ook een ’groene tuin’ aan. Die verdampt veel vocht, waardoor het al snel een paar graden koeler voelt. Ook de koelte van de nacht kan gebruikt worden om de hitte te lijf te gaan, aldus het centrum. Dit kan door ’s avonds of ’s nachts een raam open te houden. 71 procent van de ondervraagden verwacht dit deze zomer te gaan doen.

„Stuk voor stuk zijn dit slimme maatregelen die je huis helpen koel te houden”, aldus Milieu Centraal.