1402761
Binnenland

Winterlucht vanuit ijskoud Siberië

Sneeuw onderweg naar Nederland

Zondag wordt het vrijwel overal wit.

Zondag wordt het vrijwel overal wit.

Nederland krijgt dit weekend sneeuw. Hoe veel precies en hoe lang het blijft liggen, zal per regio veel verschillen. In enkele regio’s voorspelt Weerplaza een sneeuwdek van meer dan 5 centimeter aan het eind van het weekend.

Zondag wordt het vrijwel overal wit.

Zondag wordt het vrijwel overal wit.

Voor sneeuwliefhebbers goed nieuws, natuurlijk. Zij kunnen zich verheugen op een winters weekend. Automobilisten en andere weggebruikers zijn mogelijk wat minder blij: die moeten extra goed opletten in verband met gladheid op de weg.

Vanuit Siberië is koude winterlucht onderweg naar Nederland. Weerplaza legt uit: „Daar was het vanochtend -20 tot -25 graden. De lucht die daar nu zit, trekt via Nova Zembla en Spitsbergen naar de oostkust van Groenland om daarna met een straffe noordelijke tot noordwestelijke stroming af te zakken naar de Noordzee en uiteindelijk Nederland. Op die lange reis warmt de lucht wel op, met name de laag die zich dicht bij het zeewater bevindt. Hoger in de atmosfeer wordt de lucht amper warmer. We krijgen daardoor met een zeer koude en onstabiele atmosfeer te maken.”

Vrijdag winterkou

Volgens de weersite begint de eerste kou vrijdag het land binnen te stromen. Buien met natte sneeuw en gewone sneeuw kunnen in de avond vallen. „Met name het oosten en zuidoosten moeten dan rekening houden met gladheid door sneeuwval en bevriezing van natte wegen.” Het kwik daalt in de nacht naar zaterdag tot rond of iets onder het vriespunt.

Zaterdag buien, hagel en (natte) sneeuw

De talrijke buien, die zaterdag over Nederland trekken, komen neer als regen, hagel en natte sneeuw. Hoe dieper landinwaarts, hoe meer winters. Het landschap kan dan ook lokaal wit zijn. Tijdens de buien is het 0 tot 2 graden, daarna iets warmer. Toch kan het zaterdag op veel plaatsen ook amper sneeuwen. Daar komt de dag erna verandering in.

Zondag sneeuw

„Zaterdagavond en in de nacht naar zondag houden de winterse buien aan, terwijl de temperatuur daalt tot rond of onder het vriespunt. Het zal op uitgebreide schaal glad zijn en op steeds meer plaatsen ook wit”, voorspelt Weerplaza, die uitkijkt naar een ’spannende weerdag’.

Hoe laat het begint te sneeuwen en hoe hard, dat is nog onduidelijk. „Meest waarschijnlijke scenario is dat het later in de ochtend of ’s middags vanuit het zuidwesten begint te sneeuwen, eerst even voorafgegaan door regen en natte sneeuw. Het sneeuwgebied breidt zich daarna vrij vlot over het hele land uit. Vrijwel overal wordt het wit. Het sneeuwdek zal vaak 2 tot 5 cm dik zijn, op de Veluwe en richting het noorden en oosten mogelijk nog wat dikker.”