Nieuws/Binnenland

Ramen horecazaak ingeslagen met knuppel

’Aanslag’ op Joods restaurant door man met Palestijnse vlag

Door Mascha de Jong

screenshot AT5

Amsterdam - UPDATE 15:29 UUR - Een man met een Palestijnse vlag heeft donderdag de ruiten ingeslagen van een Joods restaurant op de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid.Niemand was in de zaak op het moment dat de man, die Allahu Akbar en Palestina riep, de ramen een voor een aan gort sloeg.

screenshot AT5

De man vernielde in korte tijd alle ruiten van de zaak. Kort daarna kon de man door twee aanwezige agenten in de boeien worden geslagen. De politiemannen werkten de man met behulp van pepperspray tegen de grond.

Het gaat om een 29-jarige man met een tijdelijke verblijfsstatus. De man wordt donderdagmiddag verhoord. De politie hoopt dan meer te weten te komen over zijn motief.

Schrik

De schrik zit er goed in bij mede-eigenaar Daniël Baron, maar desondanks ging hij na het geweld direct over tot actie. Al het glas werd snel van de grond geveegd. Van diverse kanten kwamen vrienden en kennissen om hem te helpen. Zijn vader Sam, die al veertig jaar in de zaak staat, bleef weg.

Robby Hiel

De uitbater is flink geschrokken, maar doet zijn zaak vanavond gewoon open. „Als het lukt om de ramen vandaag te dichten, ook al is het provisorisch, dan serveren wij vanavond gewoon onze gasten. Wij gaan gewoon door als anders.” Wel heeft Baron besloten dat het restaurant extra beveiligd gaat worden.

’Vreselijk’

Een woordvoerder van Federatie Joods Nederland stelt dat het om een aanslag gaat. „Een hakenkruis op de muur is angst zaaien, dit is gewoon een aanslag.” De associatie met de uitspraken van Trump over Jeruzalem wordt door zowel de woordvoerder als Baron gemaakt. Baron: „Dat lijkt zeker de aanleiding ja. Ik vind het vreselijk, maar we laten ons niet uit het lood slaan. We ruimen op en we gaan verder waar we gisteren zijn gebleven.”

Ook volgens het Centraal Joods Overleg is de aanleiding ’vrijwel zeker de recente rede’ van Trump. „We willen met kracht onder de aandacht brengen dat dit soort onverantwoordelijk handelen het vreedzaam samenleven in Nederland in gevaar brengt”, aldus de organisatie. „Wij roepen de Nederlandse samenleving en de politiek op om tolerant te zijn maar niet blind voor dit soort excessen van haat en onredelijkheid. Hier moet in onze samenleving geen ruimte voor zijn. Wij roepen de overheid op om waakzaam te zijn tegen deze bedreigingen van de vrede en de juridische mogelijkheden te scheppen om hier effectief mee om te gaan.”

Compliment

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei in de Amsterdamse raadszaal mee te leven met de restauranthouder en zijn zoon. Hij noemde de aanval een „vreselijk incident.” Volgens Van Aartsen was de politie binnen drie minuten na de melding aanwezig en sloegen agenten de verdachte na aankomst binnen één minuut in de boeien. „Dat verdient een groot compliment voor de betrokken agenten en politie.”

’Alert’

Van Aartsen heeft donderdagmiddag ook telefonisch contact gehad met rabbijn Jabobs en heeft gezegd mee te leven met de Joodse gemeenschap. „We zullen buitengewoon alert zijn de komende periode. Uiteraard hebben we ook contact met de inlichtingendiensten. Dat zal hopelijk kunnen voorkomen dat er weer iets gebeurt.”

Robby Hiel

Lees meer over