Nieuws/Binnenland
1403115871
Binnenland

Relschopper Viruswaanzin gedumpt na telefoontje politie: ’Toen barstte de bom thuis’

Zeven mannen zaten woensdag in de verdachtenbank.

Zeven mannen zaten woensdag in de verdachtenbank.

DEN HAAG - Ze lieten zich op 21 juni tijdens de demonstratie van Viruswaanzin in Den Haag meeslepen door emoties en adrenaline en vlogen behoorlijk uit de bocht. In de rechtbank overheerste vijf maanden later de spijt en de schaamte.

Zeven mannen zaten woensdag in de verdachtenbank.

Zeven mannen zaten woensdag in de verdachtenbank.

Zeven mannen zaten woensdag deemoedig in de verdachtenbank bij de politierechter om zich te verantwoorden voor hun wangedrag tijdens de demonstratie die eigenlijk verboden was en stevig uit de hand liep. De zwaarste straf van drie maanden gevangenis, waarvan een voorwaardelijk, was voor de Pool Grzegorz K. uit Den Haag. Eén verdachte, de 22-jarige Barry D. uit Den Haag werd vrijgesproken. Op basis van de beelden viel niet vast te stellen dat hij de man was die een ME-bus met stenen bekogelde.

De demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid was door de burgemeester verboden. Toen bleek dat er toch duizenden mensen onderweg waren naar het Malieveld, werd die alsnog voor korte tijd toegestaan om te voorkomen dat de boel uit de hand zou lopen.

Bestorming

Dat gebeurde evengoed. Een groep van 400 mensen baande zich vanaf het Malieveld een weg naar het Centraal Station onder het scanderen van teksten als ,,Politie, politie, hoeren van justitie”. Vlakbij het station werd er luid afgeteld van tien naar nul en bestormden de demonstranten de linie die werd gevormd door een handjevol ME’ers.

Grzegorz K. liep mee om te filmen, zei hij. ,,Nieuwsgierigheid werd domheid.” Op de beelden is inderdaad te zien hoe de Pool met geheven arm loopt te filmen. Maar ook hoe hij op een ME’er afrent en met gestrekt been in de woorden van de officier van justitie ,,een rotschop” tegen haar schild geeft. Op andere beelden is te zien hoe hij daarna samen met een groep demonstranten op een eenheid van de politie afrent die net iemand aanhield. ,,In een soort shocktoestand”, zegt K. De agenten voelden zich zo bedreigd dat ze hun arrestant lieten gaan.

’Drankje doen’

De 20-jarige heftruckchauffeur Leon den H. uit Rotterdam was alleen naar Den Haag gegaan ,,om een drankje te doen.” Onderweg hoorde hij over de demonstratie. ,,Achteraf was het niet slim om daarin verzeild te raken”, zei hij schuldbewust. Hij smeet een blikje naar de ME. ,,Een leeg blikje”, volgens hem. Op de beelden is te zien dat het blikje uiteenspat voor de voeten van een ME’er. Waarom hij dat deed? ,,Ja, adrenaline.” En ook omdat hij vreesde door de andere demonstranten te worden aangezien voor ,,een stille”. Volgens de politierechter droeg Leon den H. bij aan de ,,getalsmatige overmacht die een dreigende situatie voor de politie opleverde.” Hij kreeg 180 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

De 24-jarige Fatih D. uit Oss was uit frustratie ,,en om in vrede te demonstreren” naar Den Haag gekomen. Hij was net begonnen aan zijn baan als vrachtwagenchauffeur en had door de coronamaatregelen in een klap geen werk meer. Hij kwam zonder advocaat, ,,want die kan ik niet betalen.”

Vlak na zijn aanhouding was hij nog opstandig en zei hij tegen de politie dat hij ,,er schijt aan had” dat de demonstratie eigenlijk verboden was. ,,Het was de emotie, hè?”, zei hij in de rechtbank. ,,Het is gewoon dom.” Volgens de officier jutte D. de menigte op. Hij werd veroordeeld tot 180 uur taakstraf en een maand cel voorwaardelijk.

’Brave huisvader’

,,Brave huisvader” Sven P. kreeg 60 uur taakstraf. Hij liep in een gebloemde short tussen de demonstranten en ,,jonaste een politieauto drie seconden heen en weer”. Nu heeft hij spijt. ,,Ik heb me laten meeslepen door emoties, ik dacht dat ik in mijn vrijheden werd beperkt. Ik schaam me diep. Het heeft me ook mijn relatie gekost.”

Voetballiefhebber Maurice N. (48) uit Den Haag kon het niet verkroppen dat hij door de coronamaatregelen ,,niet meer naar mijn cluppie kan.” Hij wilde alleen maar naar huis, zei hij tegen de politierechter. Maar dat probeerde hij vreemd genoeg door recht op de ME-linie af te stormen en een schopbeweging te maken.

Een gearresteerde vrouw na ongeregeldheden op 21 juni bij een protest van Viruswaanzin.

Een gearresteerde vrouw na ongeregeldheden op 21 juni bij een protest van Viruswaanzin.

Op Facebook bleek hij voor de demonstratie bovendien een heel andere toon aan te slaan. ,,We krijgen ze wel, klein”, schreef hij. En ook zei hij te hopen op een ‘bosgevecht’ en opperde hij een snelwegblokkade. Hij schrok zichtbaar toen de officier een gevangenisstraf van vier maanden tegen hem eiste, maar omdat hij niet zoals veel anderen met stenen en flessen gooide, kwam hij er vanaf met een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 180 uur.

Donderdag en op 3 december moeten nog 12 relschoppers zich bij de rechter verantwoorden.