Nieuws/Binnenland
1403351
Binnenland

Zorgen over bespiede kinderen

Den Haag - Kinderen dreigen niet meer onbespied op te kunnen groeien omdat ouders ze via allerlei digitale wegen volgen. Het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) maakt zich daar grote zorgen over.

Arda Gerkens, directeur van het EOKM, is bang dat de balans doorslaat. Het is volgens haar goed dat ouders af en toe controleren wat kinderen online doen om te voorkomen dat ze digitaal de mist in gaan. Maar met webcams, traceerbare telefoons en het compleet doorpluizen van digitale accounts, kunnen ouders bijna het complete leven van kinderen volgen. Want dat speelt zich steeds meer online af. „We weten niet wat de gevolgen zijn als kinderen niet meer onbespied kunnen opgroeien. Daar is nog geen goed onderzoek naar gedaan. Maar we maken ons daar grote zorgen over”, zei Gerkens.

Gerkens was vandaag een van de sprekers in de Tweede Kamer over het onderwerp ’horizontale privacy’. Vaak gaat het in het parlement over privacy tussen bijvoorbeeld overheid en burger, maar dit begrip gaat over privacy tussen burgers onderling. Gewone mensen die elkaar bijvoorbeeld ongevraagd filmen en op social media zetten.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries mocht als expert ook het parlement te woord staan. De journalist vertelde dat hij, onder meer bij zijn tv-programma’s, merkte dat de politie stelselmatig het doen van aangifte ontmoedigt bij cybercrime. Als de ene burger aangifte wil doen tegen de ander omdat die bijvoorbeeld wraakporno online heeft gezet, blijkt volgens hem dat de politie weinig kennis heeft van de digitale wereld. „Slachtoffers hebben weinig tot niets te verwachten van de politie.” Reinder Doeleman reageerde namens de politie in de Kamer: „We investeren steeds meer in cyber, maar dat gaat langzaam.”