Nieuws/Binnenland
1403609095
Binnenland

Opnieuw coronabesmetting op Brabantse nertsenhouderij

DEN HAAG - Op een nertsenfokkerij in de Brabantse plaats Landhorst is een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het bedrijf met 4300 moederdieren wordt zo snel mogelijk geruimd, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw).

De besmetting is aan het licht gekomen dankzij de meldplicht die geldt als nertsenhouders merken dat hun dieren symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. In totaal zijn nu bij achttien nertsenhouderijen besmettingen vastgesteld.

Het besluit om alle besmette bedrijven te ruimen werd in mei genomen, nadat was gebleken dat het virus lang kan blijven circuleren. Dat kan risico’s vormen voor de gezondheid van mens en dier. Nertsen worden door mensen aangestoken, en kunnen het virus op hun beurt weer overdragen op mensen.

Voor de resterende nertsenhouderijen geldt een landelijk vervoersverbod. Zij mogen geen bezoekers toelaten en moeten extra hygiënemaatregelen treffen. Het kabinet werkt nog aan een regeling waarmee nertsenhouders hun bedrijf eerder kunnen beëindigen. Jaren geleden is al besloten dat houden van de dieren voor hun pels in 2024 verboden wordt.