Nieuws/Buitenland
140391
Buitenland

Hollande mobiliseert ministers tegen Le Pen

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

PARIJS - De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron kan tijdens zijn campagne rekenen op steun vanuit de regering. President François Hollande heeft zijn ministers woensdag opgeroepen al het mogelijke te doen om de nationalist Marine Le Pen af te houden van de overwinning.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Hollande drong er bij zijn ministers op aan „zich volledig in te zetten in de verkiezingscampagne om te zorgen dat Le Pen de laagst mogelijke score haalt”, zei de woordvoerder van de president. Iedere bewindsman kreeg het verzoek „zich volledig te mobiliseren”.

De grote gevestigde partijen in Frankrijk, de conservatieve Les Républicains en de linkse Parti Socialiste, staan in de tweede verkiezingsronde op 7 mei buitenspel. De kandidaten van de partijen verloren tijdens de eerste ronde en schaarden zich direct achter Macron.

’Stem op Macron’

Ook de Franse oud-president Nicolas Sarkozy kondigde woensdag aan te gaan stemmen op de voormalige minister van Economische Zaken. Sarkozy benadrukte op sociale media het partijprogramma van Macron niet te steunen, maar vooral te willen voorkomen dat Le Pen in het Élysée-paleis mag plaatsnemen.