Nieuws/Binnenland
1404303
Binnenland

Onderzoek Grapperhaus naar rapporten wietbeleid

DEN HAAG - UPDATE 15:24 UUR - Grapperhaus laat twee rapportages over het wietbeleid onderzoeken die in opdracht van het onderzoeksinstituut WODC zijn gedaan. Donderdag bracht Nieuwsuur aan het licht dat politieke druk is uitgeoefend op het werk van de onderzoekers.

De minister laat nu kijken naar de „wetenschappelijke standaard” van rapportages uit 2013 en 2014. De titels zijn ’Het Besloten club- en het Ingezetenencriterium voor coffeeshops’ en ’Internationaal recht en cannabis’.

Extern onderzoek

Grapperhaus laat ook extern onderzoek doen naar of er later wellicht ook nog invloed is uitgeoefend op onderzoekers. De regels zijn in 2016 al wel aangescherpt volgens de minister. Ook wordt gekeken hoe het ministerie is omgegaan met de klacht van de klokkenluidster die melding maakte van de misstand.

„De integriteit van het WODC en het beleid dient boven elke twijfel verheven te zijn”, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer wil Grapperhaus zo snel mogelijk aan de tand voelen over de WODC-affaire. Er komt nog voor Kerstmis een debat over de onthullingen dat er politieke druk is uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum.

Onthutsend

Het verzoek van de SP om tekst en uitleg kreeg brede steun. SP’er Michiel van Nispen zegt zich belazerd te voelen en voor de gek gehouden. Ook de regeringspartijen tonen zich verontwaardigd. D66 heeft het over een onaanvaardbare inmenging. Onthutsend, zegt het CDA.

Het WODC doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. De rapportages van het instituut, dat onafhankelijk hoort te zijn, gelden als gezaghebbend.

Nieuwsuur bracht donderdag aan het licht dat in 2014 onder toenmalig minister Opstelten druk werd uitgeoefend om een rapport over het coffeeshopbeleid te veranderen. De conclusie dat het kabinetsbeleid hieromtrent niets oploste, moest worden aangepast. Dat nieuws leidde tot woedende reacties van Kamerleden.