Nieuws/Wat U Zegt

’Zwangerschap Morgan slecht nieuws’

VIDIPHOTO

Orka Morgan is zwanger. In de media wordt de zwangerschap verkondigd als goed nieuws, maar dat is het allerminst, meent Karin Bilo, Campagnemanager bij World Animal Protection.

VIDIPHOTO

Dit is niet de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ voor een wilde orka die in gevangenschap wordt gehouden; deze zwangerschap houdt een industrie in stand waar we zo snel mogelijk vanaf moeten. Orka’s zijn sociale en intelligente dieren die wegkwijnen in gevangenschap. Wie nog gelooft dat het gevangenhouden van orka’s een goed idee is, heeft de film Blackfish niet gezien.

In 2011 belandde Morgan via een omweg in Loro Parque op Tenerife nadat zij in de problemen was gekomen in de Waddenzee. Het park ontving Morgan met open armen. Zij betekende immers nieuw bloed en mocht zij een kalf krijgen, dan zou dit goudgeld opleveren voor Loro Parque. Nu lijkt het zo ver te zijn. Als de zwangerschap goed verloopt, kan het kalf van Morgan worden gebruikt voor shows of worden verkocht aan een ander park.

Loro Parque beweert dat voortplanting een natuurlijk recht is van ieder dier en dat wij dit recht niet mogen ontnemen. Het recht op vrijheid en keuzevrijheid lijkt mij een veel groter goed. Zeker wanneer je bedenkt dat de nakomelingen van Morgan nooit zullen worden vrijgelaten en slechts dienen als bevoorrading van andere parken.

We weten steeds meer over het leed dat schuilgaat achter het houden van orka’s en andere zeezoogdieren in gevangenschap. Het fokken van zeezoogdieren moet stoppen; laat de generatie orka’s en dolfijnen die nu in gevangenschap leeft de laatste zijn.

Karin Bilo, Campagnemanager bij World Animal Protection