Nieuws/Binnenland

Van Aartsen geschokt door geweld in Joods restaurant

’Amsterdam extra alert na toespraak Donald Trump’

1 / 2

MARCEL ANTONISSE

AMSTERDAM - Amsterdam is extra alert nadat de Amerikaanse president Trump woensdag Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dit donderdag toen hij voor het eerst aanwezig was bij de gemeenteraad.

1 / 2

MARCEL ANTONISSE

Van Aartsen reageerde op vragen over een incident bij een joods restaurant in Amsterdam. Een man sloeg daar donderdag de ruiten in. Hij droeg een Palestijnse vlag. We zullen buitengewoon alert zijn de komende periode. Uiteraard hebben we ook contact met de inlichtingendiensten. Dat zal hopelijk kunnen voorkomen dat er weer iets gebeurt.”

’Vreselijk incident’

Van Aartsen zei in de Amsterdamse raadszaal mee te leven met de restauranthouder en zijn zoon. Hij noemde de aanval een „vreselijk incident.” Volgens Van Aartsen was de politie binnen drie minuten na de melding aanwezig en sloegen agenten de verdachte na aankomst binnen één minuut in de boeien. „Dat verdient een groot compliment voor de betrokken agenten en politie.” De waarnemend burgemeester heeft donderdagmiddag ook telefonisch contact gehad met rabbijn Jabobs en heeft gezegd mee te leven met de Joodse gemeenschap.

De PVV noemt het incident een antisemitische terreuractie. De partij wil van het kabinet weten of de dader, die volgens getuigen het Arabische 'allahu akbar' riep, bekend is bij de inlichtingendiensten en of hij werd gevolgd. De PVV sluit niet uit dat het om islamitische terreur ging.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het voorval afschuwelijk. ,,Antisemitisme moet zonder pardon worden aangepakt. Politieke smoesjes voor jodenhaat en geweld zijn onacceptabel'', twittert hij.

Verdachte had tijdelijke verblijfsstatus

Over het motief van de man is volgens Van Aartsen nog niets bekend. Het gaat om een 29-jarige man met een tijdelijke verblijfsstatus en die staat ingeschreven in Amsterdam, laat politiewoordvoerder Leo Dortland weten. De man zit vast en wordt donderdagmiddag verhoord. De politie hoopt dan meer te weten te komen over het motief van de man.

Lees meer over