Nieuws/Binnenland
1405416278
Binnenland

Coronarekening EU explodeert

Premier Rutte na afloop van een EU-top in Brussel.

Premier Rutte na afloop van een EU-top in Brussel.

Den Haag - Nederland zal de portemonnee wijd open moeten trekken voor het coronaherstelfonds waarmee premier Rutte afgelopen juli in Brussel instemde. Vanaf 2028 ploft er decennialang een Brusselse coronarekening van ongeveer een miljard euro per jaar op de mat bij het Nederlandse kabinet.

Premier Rutte na afloop van een EU-top in Brussel.

Premier Rutte na afloop van een EU-top in Brussel.

Dat blijkt uit navraag van deze krant bij het Nederlandse ministerie van Financiën.

De coronabetalingen zullen zo’n dertig jaar lang blijven doorlopen. In het begin is de rekening hoger en gaan de ambtenaren uit van 1 miljard euro extra per jaar. Aan het einde van de looptijd, rond 2058, zal dat naar verwachting eerder 0,8 miljard zijn omdat de rente op de leningen daalt naar gelang er meer is afgelost. Het bedrag kan nog wel wat veranderen, omdat er in Brussel nog over het herstelfonds wordt overlegd.

Oppositie slijpt messen

De Tweede Kamer gaat woensdagavond in debat met Rutte over het coronaherstelfonds. Oppositiepartijen slijpen de messen. Rutte mag zich onder meer verantwoorden voor de toenemende invloed van de Europese Commissie die het coronafonds met zich meebrengt en voor de afspraken die er zijn gemaakt over de voorwaarden die aan het herstelfonds worden gekoppeld.

We strompelen van crisis naar crisis en dat komt door de euro, zegt DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.