Nieuws/Binnenland
1405917840
Binnenland

Persconferentie Rutte en De Jonge dag vervroegd

Den Haag - Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) geven maandagavond om 19.00 uur al een persconferentie waarin waarschijnlijk meerdere nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd.

De persconferentie zou eigenlijk dinsdag zijn. Het afkondigen van nieuwe maatregelen wordt dus een dag vervroegd.

De afgelopen dagen neemt het aantal besmettingen in Nederland op steeds meer plekken hand over hand toe. De druk op ziekenhuizen stijgt. Aanvankelijk was het vooral in de Randstad mis, maar in steeds meer veiligheidsregio’s is de situatie zorgwekkend.

Teugels aanhalen

Afgelopen zondag spraken ministers en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen. Verwacht wordt dat in elk geval Den Haag, Amsterdam en Rotterdam de teugels zullen aanhalen. De hoofdstedelijke burgemeester Halsema roept dinsdagochtend de fractieleiders van de partijen in de gemeenteraad bijeen voor een mededeling over nadere maatregelen, zo melden bronnen in de Stopera.

Corona verdringt regulier debat

Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer dinsdag over het coronabeleid van het kabinet. De financiële beschouwingen, die vanaf dinsdagmiddag stonden gepland, zullen in dat geval moeten wijken.

Deskundigen van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, buigen zich maandag over de huidige situatie. Zondagochtend werden 3000 nieuwe besmettingen in een dag gemeld. Het kabinet spreekt zelf met de voorzitters van de veiligheidsregio's. Ook komt de ministeriële commissie crisisbeheersing weer bijeen.