Nieuws/Buitenland

Brexitakkoord EU en Londen lijkt nabij

AFP

BRUSSEL - In Brussel neemt de spanning over een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk toe. De Britse premier Theresa May ontmoet om zeven uur „waarschijnlijk” de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in Brussel, aldus een mededeling van de commissie. Tussen half acht en acht zou die gevolgd worden door een persconferentie.

AFP

e mededeling volgt op een hele nacht van onderhandelingen in Brussel met het doel vrijdagochtend een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden te bereiken.

Een akkoord over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië leven en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de handelsrelatie na de brexit in 2019. Voldoende vooruitgang op die drie hoofdpunten is een eis van de 27 regeringsleiders om de tweede fase in te gaan.

De tijd dringt omdat de EU-leiders op hun tweedaagse top volgende week besluiten of ze daarvoor het licht op groen kunnen zetten.

De hele week is al koortsachtig aan een deal gewerkt. Maandag was May in Brussel, maar ketsten de onderhandelingen na uren onderhandelen alsnog af. Zowel Juncker als May spraken hun vertrouwen toen uit in een goede afloop. „May is een taaie onderhandelaar”, zei Juncker.

Ook de Ierse premier Leo Varadkar is nauw betrokken bij de onderhandelingen. Een gevoelige hobbel is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dicht gaat.

Lees meer over