Nieuws/Binnenland
1406431620
Binnenland

Akwasi definitief niet vervolgd voor uitspraak Zwarte Piet

AMSTERDAM - De uitspraak van rapper Akwasi over Zwarte Piet vorig jaar op de Dam in Amsterdam is geen reden hem te vervolgen. Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak tegen Akwasi eerder voorwaardelijk.

Akwasi werd door het Openbaar Ministerie (OM) niet vervolgd voor zijn uitspraken op de Dam. Een groep van twintig mensen ging daar niet mee akkoord en spande een artikel 12-procedure aan, waardoor het Hof de beslissing van het OM moest gaan bekijken.

Het hof volgt de overwegingen van de officier van justitie, die de uitlating weliswaar bestempelde als opruiing maar koos voor een „de-escalerende en preventieve” afdoening van de zaak. Zo mag Akwasi in zijn proeftijd geen strafbare feiten plegen en moest hij afstand nemen van zijn uitlatingen.

Bij de klagers heerst onbegrip en teleurstelling. Zij vrezen dat het traditionele Sinterklaasfeest niet langer ’op een feestelijke, ongedwongen en veilige manier kan worden gevierd’. „Cliënten vrezen dat anti-Zwarte Piet-activisten in de beslissing van het Hof een aanknopingspunt zullen zien om het Sinterklaasfeest -nog meer dan thans het geval- in de toekomst te verstoren”, laat de advocaat van het twintigtal klagers Richard van der Weide weten. Het Hof benadrukt wel dat het sepot „zeker geen vrijbrief is voor een oproep tot geweld.”

Douwes

Volgens Van der Weide was er sprake van rechtsongelijkheid door Jenny Douwes, het gezicht van de Blokkeerfriezen, wel te vervolgen voor haar oproep om een snelweg te blokkeren voor actievoerders van Kick Out Zwarte Piet, en Akwasi niet.

„Jenny Douwes verwijderde bovendien de oproep na aandringen van de politie. Akwasi kwam alleen pro forma terug op zijn uitspraak dat hij zwarte Piet „hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zal trappen” om aan vervolging te ontkomen. Maar hij liet de tekst van de negen minuten durende monoloog op de Dam en allerlei andere agressieve teksten over Zwarte Piet op social media staan”, zei advocaat Van der Weide eerder tegen De Telegraaf.

Roethof

Volgens advocaat Gerald Roethof had Akwasi geen mensen opgezet tot geweld. „Hij heeft gezegd dat hij ’hoogstpersoonlijk’ Zwarte Piet in het gezicht wilde trappen.” Roethof vindt dat „je scherp van tong mag zijn als je aandacht vraagt voor een misstand.”

In de Cultuur en Mediapodcast van de Telegraaf wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevoelige kwestie rond Akwasi:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo