Nieuws/Buitenland
1406903793
Buitenland

BLM-rellen in Luik: winkels geplunderd, politie bekogeld

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

LUIK - In het Belgische Luik, niet ver van Maastricht, zijn zaterdag rellen uitgebroken na een uit de hand gelopen Black Lives Matter-betoging tegen politiegeweld en racisme. Volgens Belgische media zetten ongeveer tweehonderd „heethoofden” het centrum van de stad op stelten. De relschoppers plunderden een McDonald’s-restaurant, ook winkels zouden zijn vernield. Een politiebureau en politievoertuigen werden bekogeld.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Jongeren vielen een agent aan, waarna de situatie escaleerde. De agent moest met een ambulance naar het ziekenhuis. Er zouden daarna meer gewonden zijn gevallen, onder wie een andere agent. De politie, die waterkanonnen en traangas inzette, riep iedereen op het centrum te verlaten. De herrieschoppers gooiden met straatstenen, verkeersborden, schoenen en glazen flessen.

De betoging was aangekondigd als reactie op een voorval met een Congolese vrouw, die zich maandag op een centraal plein in de stad had verzet tegen de politie. Uit voorzorg hadden de autoriteiten zaterdag al extra ordetroepen paraat gehouden.