Nieuws/Binnenland
140758871
Binnenland

Rekenkamer: aanpak arbeidsuitbuiting niet effectief

Minister Wouter Koolmees

Minister Wouter Koolmees

Den Haag - De aanpak van het uitbuiten van werkenden is niet effectief. De Algemene Rekenkamer pleit ervoor de wet te wijzigen zodat daders makkelijker strafrechtelijk aangepakt kunnen worden.

Minister Wouter Koolmees

Minister Wouter Koolmees

Dat schrijft de Rekenkamer in een onderzoek naar de aanpak van arbeidsuitbuiting. Daar heeft de inspectie SZW een aantal jaren geleden extra geld voor gekregen en een speerpunt van gemaakt, maar in de praktijk komt het niet helemaal van de grond.

Volgens de Rekenkamer zijn ’de huidige instrumenten om arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling aan te pakken niet effectief’. Zo blijkt het vooral moeilijk om daders daadwerkelijk veroordeeld te krijgen, omdat de lat voor strafbaarheid in de wetgeving te hoog ligt.

Het advies aan demissionair minister Koolmees (Sociale Zaken) is om, samen met minister Grapperhaus (Justitie), te kijken hoe die wet aangepast kan worden zodat arbeidsuitbuiting makkelijker strafrechtelijk kan worden aangepakt. Koolmees en zijn staatssecretaris Wiersma laten in een reactie op het onderzoek weten zo’n wetswijziging ’mogelijk en wenselijk’ te vinden. Maar ze spelen dat ook door aan een volgend, missionair, kabinet.