Nieuws/Binnenland
1407912
Binnenland

Spoorloze familie na 75 jaar toch gevonden

Leusden - Onderzoeker Remco Reiding had de moed eigenlijk al opgegeven. Maar na vijftien jaar zoeken vond hij uiteindelijk toch de familie van Sovjetsoldaat Aleksej Andrejevitsj Andrejev, die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven ligt.

Hoewel, het was eigenlijk andersom. De familie vond hém. Donderdag werd Reiding gebeld door de kleindochter van de Russische soldaat die vijfenzeventig jaar geleden naar het front vertrok en nooit meer thuis kwam. „Mijn zoektocht naar de familie heeft sporen nagelaten. Sporen die zijn gevonden door een kleindochter.”

De 15-jarige kleindochter woont in Letland en had net voor het eerst van haar leven een computer gekocht. „Ze heeft de naam van haar opa ingetikt en kwam zo bij mij uit.” Het meisje had overigens al eerder contact met Reiding op willen nemen. „Maar er stond kennelijk nog een oud nummer van me op de site”, zegt Reiding van Stichting Russisch Ereveld Leusden.

Indrukwekkend

Amersfoorter Reiding is een gelauwerd onderzoeker en slaagde erin om nabestaanden van meer dan tweehonderd soldaten te traceren. Op Aleksej Andrejevitsj Andrejev beet hij echter zijn tanden stuk. Meer dan vijftien jaar was de familie ondanks verwoede pogingen onvindbaar gebleken. Geen spoor in hun dorp, dat door de nazi’s werd platgebombardeerd tijdens de oorlog. En geen enkele informatie in Wit-Rusland, waar de familie naartoe zou zijn gegaan. „Ik heb jarenlang gezocht en niks of niemand gevonden. Er begon zelfs onzekerheid te bestaan of er niet sprake was van twee verschillende soldaten. Nu blijkt dat ze tijdens de oorlog in een kamp in Wit-Rusland waren ondergebracht en na de oorlog in Letland zijn gaan wonen.”

Dat de kleindochter hem belde noemt hij indrukwekkend. „Ik heb het natuurlijk vaker meegemaakt, maar dit keer was het extra bijzonder omdat ik weet hoeveel energie ik er in heb gestopt om deze mensen te vinden en ik had het eigenlijk al bijna opgegeven.”

De familie kampte met gemengde gevoelens, zegt Reiding. „Enerzijds was er blijdschap dat hij gevonden is en anderzijds verdriet dat hij echt nooit meer terugkomt. Al weet je dat die kans klein is na vijfenzeventig jaar. Maar het geeft ze vooral rust omdat het een einde maakt aan de onzekerheid.”