Nieuws/Buitenland
14092417
Buitenland

Fransman en Brit rapen 6300 mondkapjes op

Beroemdheden zijn ze bijna.

Beroemdheden zijn ze bijna.

PARIJS - Het is een merkwaardig gezelschap. De Britse milieuactivist Edmund Platt en de Franse fotojournalist Frédéric Munsch hebben maar liefst 880 kilometer afgelegd om het probleem van alledaagse, hele ’gewone’ vervuiling aan de kaak te stellen.

Beroemdheden zijn ze bijna.

Beroemdheden zijn ze bijna.

„Aan het eind van de rit hadden we zesduizendendriehonderd mondkapjes”, vertelt Platt tegen persbureau AFP. Ze volgden een treinspoor en wandelden op verlaten wegen. ’s Nachts sliepen ze bij mensen thuis.

Tekst loopt verder onder de foto.

Platt had een Engelse vlag op zijn rugzak, Munsch een Franse. Onderweg werden ze geïnterviewd en werden ze steeds bekender. De twee verzamelden ook ander vuil, van etensverpakkingen tot een nummerplaat.

„Deze mondkapjes? Hier hadden we maar een paar kilometer voor nodig”, riep Munsch naar een bewoner van het plaatsje Melun die uit het raam keek, zag France24. „We hebben er nu 250.”

Eén stuk afval

„We hopen dat mensen een stapje terug nemen en niet zoveel weggooien”, zegt Platt. Hij werkt ook samen met Franse kunstenaars. „Het doel is dat iedereen die meedoet, straks één stukje afval per dag oppakt en weggooit.”