Nieuws/Binnenland
1409392
Binnenland

Het regent woensdag sterren

NIJMEGEN - Als het weer meezit, zijn in de nacht van woensdag op donderdag veel vallende sterren te zien. Het gaat om de zogeheten Geminidenzwerm. Die heet zo omdat het lijkt of de meteoren uit het sterrenbeeld Tweelingen komen. De zwerm is ’s avonds te zien door naar het oosten te kijken en ’s ochtends richting het westen.

De omstandigheden zijn volgens de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie bijzonder gunstig. Rond middernacht zijn ongeveer tachtig vallende sterren per uur te zien richting het zuidoosten. Het hoogtepunt is donderdagochtend rond 04.00 uur. Dan zijn tot 120 vallende sterren per uur te zien. Het licht van de maan zal niet storen, schrijft sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De vallende sterren van de Geminiden zijn minieme deeltjes steen en gruis die afkomstig zijn van de planetoïde Phaethon. Elk jaar rond dezelfde tijd komt de aarde in zijn baan rond de zon door die wolk. Als zo’n deeltje in de dampkring verbrandt, zien wij dat als een kort, gelig lichtspoor aan de hemel, een meteoor.