Nieuws/Buitenland
1409635323
Buitenland

’Duitsland grijpt in: horeca, cultuur en sport aan banden’

Bondskanselier Merkel

Bondskanselier Merkel

BERLIJN - De Duitse bondsregering maakt woensdag waarschijnlijk bekend dat bars, clubs en cafés geen gasten meer ontvangen, dat hotelovernachtingen alleen nog zijn toegestaan als er een gegronde reden voor is, en dat theaters, bioscopen en sportfaciliteiten de deuren moeten sluiten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien deelstaatpremiers maken woensdag een nieuw pakket aan verregaande maatregelen bekend, waarvan het Duitse persagentschap DPA meldt dat het de conceptversie heeft ingezien

Bondskanselier Merkel

Bondskanselier Merkel

Doel van de maatregelen is om de tweede coronagolf, die ook Duitsland treft, in te dammen. De federale regering wil zoveel mogelijk een landelijk beleid dat ook doelgericht en tijdelijk is. Daarin had bondskanselier Merkel lang de deelstaatregeringen tegenover zich, die economische schade van beperkende maatregel zoveel mogelijk willen voorkomen.

Onder het nieuwe pakket aan maatregelen, dat van 4 november tot het einde van die maand zal gelden, zou men hooguit nog mensen uit één ander huishouden tegelijkertijd in het openbaar mogen treffen. Scholen en kinderdagverblijven zouden open mogen blijven, maar moeten dan met nieuwe hygiëneprotocollen gaan werken. Ook zouden de schoonheidsstudio’s, massagesalons en tatoeagestudio’s in Duitsland komende maand dicht moeten gaan.

Stijging

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal een stuk sneller gestegen dan de afgelopen dagen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde met bijna 15.000 nieuwe gevallen een nieuw record.

De afgelopen dagen schommelde het aantal nieuwe coronabesmettingen dat werd vastgesteld tussen de 8600 en 11.000. Woensdag registreerde het RKI echter 14.964 nieuwe coronapatiënten. Dat was meer dan het oude record van afgelopen zaterdag toen 14.714 gevallen werden gemeld.