Nieuws/Binnenland
1409868071
Binnenland

Ollongren tempert verwachtingen Kamer over wapenhulp Oekraïne

DEN HAAG - De wapenhulp die Nederland mogelijk gaat geven aan Oekraïne zal niet erg groot van omvang zijn, aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie. Ze zei de verwachtingen van de Tweede Kamer te willen „temperen.”

Het zal „geen grootscheepse investering” in het Oekraïense leger worden. „Dat is niet realistisch” volgens de minister, gezien de staat van de krijgsmacht. Die heeft heeft zelf een groot tekort aan allerlei materieel en munitie.

Het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne wordt niet per definitie uitgesloten door Ollongren. Het kan zijn dat Nederlandse militairen het Oekraïense leger moet trainen in het gebruik van geleverde wapensystemen, zei ze.

Welke militaire middelen

De bewindsvrouw wilde niet zeggen om welke militaire middelen Kiev heeft gevraagd. Van die informatie zou Rusland strategisch kunnen profiteren. Ook is er nog geen reactie op het aanbod van Nederland om Oekraïne te helpen tegen cyberaanvallen.

Het besluit van het kabinet om „serieus” te kijken naar wapenleveranties wordt gesteund door een brede meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Hoekstra zei dat er snel over wordt beslist, maar dat het nog enkele weken kan duren.

’Grote zorgen’

Het kabinet maakt zich nog „grote zorgen” over mogelijke Russische agressie. Het Kremlin heeft nog „geen besluit” genomen over actie tegen Oekraïne, zei Ollongren. Daarom blijft de dialoog „ontzettend belangrijk.” Maar mocht het tot een inval komen dan zal Rusland „een hoge prijs betalen.”

Hoekstra maakte ook duidelijk dat het nog weken kan duren voordat er meer duidelijk is over een Europees sanctiepakket tegen Rusland. De lidstaten zijn het daarover nog lang niet eens. Dat baart partijen grote zorgen. Er is meer eensgezindheid nodig in Europa, vindt de Kamer.

Een eventueel fors sanctiepakket tegen de Russen zal vermoedelijk ook leiden tot vergeldingsmaatregelen van Moskou. Europese landen die dan zwaar getroffen worden, moeten dan extra hulp krijgen van de EU, zei Hoekstra.