Nieuws/Buitenland
1410672
Buitenland

EP positief over doorbraak Brexit

BRUSSEL - Net als de Europese Commissie zal ook het Europees Parlement (EP) aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders aanbevelen dat de onderhandelingen met de Britten over de toekomstige handelsrelaties kunnen beginnen.

„Veel vragen van het Europees Parlement zijn beantwoord”, zei Europarlementariër Guy Verhofstadt die de EP-stuurgroep over de Brexit leidt.

Hij reageerde op een doorbraak in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het voorgenomen vertrek van de Britten. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May bereikten vrijdagochtend een principe-akkoord over de voorwaarden voor de Brexit.

Er zijn nog steeds onopgeloste kwesties, maar de Commissie vindt dat de onderhandelingen over de boedelscheiding voldoende zijn opgeschoten om verder te gaan. Dan komen de overgangsperiode en de toekomstige (handels)relatie aan bod.

Tweede fase

De Europarlementariërs stemmen volgende week in Straatsburg over een resolutie bestemd voor de Europese leiders. Die moeten komende vrijdag op een Europese top in Brussel het officiële startschot geven voor die „tweede fase van de Btexit-onderhandelingen.”