Nieuws/Buitenland
1411048301
Buitenland

Zeven verdachten voorgeleid na dood leraar

Franse ambassade: houd minuut stilte voor onthoofde leraar

DEN HAAG - De Franse ambassade in Den Haag houdt woensdagmiddag vanaf 16.30 uur een minuut stilte voor de vermoorde leraar Samuel Paty. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy „al onze vrienden in Nederland” uit om daar ook aan mee te doen, door een moment van bezinning en eerbetoon in acht te nemen.

Paty (47) werd in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine op straat de keel afgesneden door een 18-jarige moslimextremist van Tsjetsjeense afkomst. Die deelde daarna beelden van het onthoofde lichaam op Twitter. Toegesnelde agenten schoten de jongen dood.

De docent had voor de klas spotprenten getoond van de profeet Mohammed, in een les over vrijheid van meningsuiting. Moslims mochten onder begeleiding de klas verlaten tijdens het tonen van de prenten.

Minderjarigen voor de rechter

Zeven personen worden woensdag voorgeleid aan een Franse anti-terrorismerechter in verband met het gerechtelijk onderzoek naar de onthoofding van de geschiedenisleraar. De personen worden mogelijk aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op Paty.

Onder de zeven personen zijn twee minderjarigen die ervan worden verdacht dat zij geld van de dader hebben aangenomen in ruil voor informatie over het slachtoffer. Ook wordt een ouder van een leerling, die tot actie tegen Paty had opgeroepen, aan de rechter voorgeleid.

Wapen

De islamistische activist Abdelhakim Sefrioui en drie vrienden van de dader worden ervan verdacht dat zij hem hebben vergezeld of begeleid bij de aankoop van een wapen. Negen andere personen werden dinsdagavond weer in vrijheid gesteld.

De moord in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine heeft Frankrijk diep geschokt. President Macron kondigde dinsdag naar aanleiding van de moord een harde aanpak van het moslimextremisme aan.