Nieuws/Buitenland
141110529
Buitenland

IS claimt bomaanslag bij Franse ceremonie op begraafplaats

JEDDAH - Islamitische Staat heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag op een niet-islamitische begraafplaats in Saudi-Arabië, waarbij twee mensen gewond raakten.

De jihadistische beweging meldde via berichtendienst Telegram dat „strijders een explosief hadden geplaatst op de begraafplaats in de stad Jeddah”, waar woensdag Europese diplomaten aanwezig waren.

Volgens de lokale autoriteiten raakten een medewerker van het Griekse consulaat en een Saudische beveiligingsman gewond. De aanslag gebeurde bij een ceremonie die was georganiseerd door Frankrijk. Het was een herdenking van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog in 1918. De Franse consul en veel Franse expats maar ook andere nationaliteiten waren aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid.

Strijd tegen terreur

President Macron heeft zich de woede van veel islamitische landen op de hals gehaald door politieke en radicale islamitische organisaties harder aan te pakken na een aantal aanslagen door moslimextremisten, onder meer vanwege cartoons van de profeet Mohammed. Hij woonde op het moment van het incident in Saudi-Arabië een WOI-herdenkingsbijeenkomst bij in Parijs.

Saudi-Arabië, waar de heiligste plekken van de islam zich bevinden, heeft de cartoons bekritiseerd, maar sprak ook een sterke veroordeling uit van de aanslag in Nice.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop