Nieuws/Buitenland
141131893
Buitenland

Softwarepionier McAfee dood in Spaanse cel

MADRID - De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee is dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen. Volgens justitie van de regio Catalonië wijst alles erop dat het om zelfdoding kan gaan. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters bepaald dat McAfee (75) mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij werd in oktober in Barcelona aangehouden op verdenking van belastingontduiking en zat sindsdien vast in afwachting van uitlevering.

Justitie in de VS zegt dat McAfee, die in de jaren tachtig het bekende antivirusbedrijf McAfee oprichtte, van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften heeft gedaan. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto. In die jaren zou McAfee miljoenen dollars hebben verdiend.

Volgens McAfee waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn politieke ambities. McAfee stelde dat de belastingdienst een zaak tegen hem begon omdat hij twee maanden eerder aankondigde voor de tweede keer mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zei toen ook de fiscus te gaan aanpakken.

Dertig jaar

Wanneer McAfee in de VS veroordeeld zou worden voor alle aanklachten waar hij van verdacht werd, zou hij tot dertig jaar gevangenisstraf gekregen kunnen hebben.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl.