Nieuws/Buitenland
1411376972
Buitenland

Dreigende taal in Chinese media over doortocht Britse marine

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

LONDEN - De Britse regering heeft vrijdag tegengesproken dat het China bewust provoceert door met marineschepen door de Zuid-Chinese Zee te varen. In Chinese staatsmedia was dreigend gereageerd op de komst van vliegdekschip HMS Queen Elizabeth, dat wordt vergezeld door schepen uit Nederland en de Verenigde Staten.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Staatsmedium Global Times had de „bondgenoten van de VS” in een commentaar gewaarschuwd om „uitermate voorzichtig” te zijn. Anders zou de kans bestaan dat „China een voorbeeld zou stellen om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen.”

De westerse schepen moeten volgens het Chinese staatsmedium op minstens 12 zeemijl blijven van de Chinese eilanden en riffen. Ook mogen ze niet afwijken van de internationale vaarroutes.

Internationale afspraken

Het Britse ministerie van Defensie noemt de doortocht conform internationale afspraken. Een woordvoerder zegt dat de meest directe route door internationale wateren wordt genomen om exercities uit te voeren met bondgenoten in de Filipijnenzee. „We gaan niet naar de andere kant van de wereld om ons provocerend te gedragen.”

China ligt ook regelmatig overhoop met de Verenigde Staten over dergelijke doortochten. De Amerikanen sturen dan schepen naar de grondstofrijke Zuid-Chinese Zee, die tot chagrijn van andere landen in de regio grotendeels wordt geclaimd door China. Peking heeft militaire installaties geplaatst op kunstmatige eilanden om die claims kracht bij te zetten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop