Nieuws/Binnenland
1411443
Binnenland

’Stemroof’ PvdA Gouda

Raadslid krijgt in voorarrest doorbetaald

Khalid T. zou ontucht hebben gepleegd met een 13-jarig meisje.

Khalid T. zou ontucht hebben gepleegd met een 13-jarig meisje.

Gouda - Khalid T., die voor de PvdA in de gemeenteraad in Gouda zat, weigert zijn zetel op te geven, ondanks het feit dat hij al maandenlang in de cel zit op verdenking van ontucht met een dertienjarig meisje. Ook krijgt hij nog steeds betaald.

Khalid T. zou ontucht hebben gepleegd met een 13-jarig meisje.

Khalid T. zou ontucht hebben gepleegd met een 13-jarig meisje.

Dat meldt de gemeente Gouda. Hoewel T. door zijn voorarrest geen raadsvergaderingen bijwoont, ontvangt hij een maandelijkse vergoeding van 1460 euro.

De lokale VVD vindt het een schandaal. De eigen partij PvdA roept T. op zijn zetel op te geven.

De 32-jarige Khalid T. is eind september gearresteerd op verdenking van ontucht met een dertienjarig meisje. De PvdA heeft hem toen meteen uit de lokale fractie en uit de partij gegooid. Begin oktober is T.’s voorarrest met negentig dagen verlengd.

Voorkeur

De PvdA wil dat T. zijn zetel opgeeft. „Khalid is binnen onze fractie met voorkeursstemmen gekozen”, aldus PvdA-woordvoerder Geert van der Varst. „Maar hij had niet voldoende stemmen om op eigen kracht een zetel binnen te halen. Onze raadsleden tekenen vooraf een bereidverklaring, waarin staat dat zij hun zetel ter beschikking stellen aan de partij als ze geen partijlid meer zijn. Wij vinden het heel jammer dat hij zijn zetel niet opgeeft. Het is buitengewoon treurig.”

„Dit is niet uit te leggen”, vindt Ronald Verkuijl, fractievoorzitter van de lokale VVD. „Het stoort mij op zich niet dat de PvdA een zetel minder heeft, dat is natuurlijk prima. Maar gevoelsmatig is het heel fout dat het erop lijkt dat hij iets gedaan heeft, en dat hij toch gesponsord wordt voor een taak die hij helemaal niet uitvoert doordat hij in de cel zit. De belastingbetaler betaalt voor een lege zetel in de raad. Dat is zuur. Een aanzienlijke groep stemmers wordt niet vertegenwoordigd. Dat is nog veel erger. Dit is geen zetelroof, dit is stemroof.”

Kieswet

Zolang T. niet wordt veroordeeld, kan hij zijn zetel behouden. „Tot op heden is er geen bericht ontvangen van betreffend raadslid”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Dat betekent volgens de Kieswet dat hij nog raadslid is.”

Al voor zijn arrestatie was T. niet onomstreden. Hij was namens de PvdA-fractie woordvoerder over de omstreden plannen voor een megamoskee op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne.

In 2015 onthulde De Telegraaf dat T. geld inzamelde voor het gebedshuis. De bouw van de megamoskee ging niet door na verzet van omwonenden.

T. was directeur van de islamitische basisschool An Noer in Alphen aan den Rijn, maar het meisje was geen leerling van die school.

De advocaat van T. laat weten dat hij de aantijgingen ontkent.