Nieuws/Binnenland
1411573066
Binnenland

Eerste coronapatiënten naar verwachting vrijdag naar Duitsland

ROTTERDAM - Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf vrijdag weer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen te brengen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat dit althans de planning is. Hij kondigde vorige week al aan dat het verplaatsen van patiënten naar Duitsland binnenkort zal worden hervat.

Tijdens de ’eerste golf’ van coronabesmettingen sprongen Duitse ziekenhuizen ook al bij om de overbelaste collega’s in Nederland te helpen door patiënten over te nemen. Met Duitse ziekenhuizen zijn daar afspraken over gemaakt. Zij stellen plaatsen op hun intensive cares beschikbaar.

Volgens het Duitse ministerie van Volksgezondheid zijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, tachtig ic-bedden vrij voor Nederlandse patiënten. Die staan in 48 ziekenhuizen.

Patiënten worden met ambulances, Mobiele Intensive Care Units (MICU’s ) of per helikopter naar het buurland gebracht. Kuipers herhaalde donderdag nog eens dat hij erg blij is met de hulp uit het buurland. De voorman van de acute zorgsector legde vorige week al uit dat het niet verstandig is om met overplaatsingen te wachten totdat de Nederlandse ziekenhuizen helemaal geen capaciteit meer over hebben. „Je kunt misschien tien patiënten op een dag naar Duitsland vervoeren. Daar moet je dus aan beginnen voordat het laatste bed in Nederland vergeven is”, zei hij toen.