Nieuws/Binnenland
1411620
Binnenland

Veel wegen bedekt met een pak sneeuw

A50 bij Renkum dicht wegens gladheid

Strooiwagens in actie op de A50.

Strooiwagens in actie op de A50.

DE BILT - UPDATE 11.26 - De A50 tussen Renkum en Heteren is zaterdagochtend in de richting van Arnhem afgesloten, omdat door de gladheid twee vrachtwagens zijn geschaard. Een derde raakte in een slip. Volgens Rijkswaterstaat was er wel gestrooid, maar was het zout nog niet goed ingereden, waardoor er een ijsachtige laag ontstond op het wegdek.

Strooiwagens in actie op de A50.

Strooiwagens in actie op de A50.

Na enige tijd kon een rijstrook weer open, maar stond er wel ruim 14 kilometer file, zei een woordvoerder van de VerkeersVeiligheidsDienst (VID). Het verkeer kan er maar mondjesmaat langs.

Volgens hem zijn de problemen hier nog lang niet voorbij. Doordat er een lange file staat, is het moeilijk om de rijweg daar schoon te maken.

Pak sneeuw

In het oosten van het land zijn zaterdagochtend veel snelwegen bedekt met een vers pak sneeuw, waardoor de wegen in de regio spekglad zijn. Plaatselijk ligt er 12 centimeter. De wegen rond Arnhem zijn helemaal wit. Onder meer De Veluwe, de Sallandse Heuvelrug en in de Achterhoek en Limburg zijn bedekt met een witte deken, meldt Weeronline.

Het verkeer in Arnhem heeft zaterdagochtend flink last gehad van de winterse buien in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Het verkeer in Arnhem heeft zaterdagochtend flink last gehad van de winterse buien in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Op de A1 nabij Apeldoorn waren zaterdagochtend enkele ongevallen, doordat auto’s van de weg raakten en in de berm belandden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Volgens een woordvoerster van de ANWB past het verkeer zijn snelheid aan en zijn er voor zover bekend geen ernstige ongelukken gebeurd.

Op de Veluwe zijn enkele N-wegen helemaal afgesloten wegens de gladheid, meldt de ANWB. De verwachting is dat het in de middag beter wordt, maar dat de sneeuw in de avond weer gaat opvriezen.

Glijpartijen

Het winterse weer leidde in de nacht van vrijdag op zaterdag verspreid over het hele land ook al tot veel ongevallen. De meeste ongelukken waren in het oosten van het land, maar ook op de A7 tussen Purmerend en Hoorn waren enkele glijpartijen.

Strooien

Rijkswaterstaat heeft sinds vrijdagmiddag al 4,5 miljoen kilo zout op de wegen gestrooid en is nog steeds bezig.

Code geel

Het KNMI heeft in het oosten en zuiden van het land code geel ingesteld. Het weerinstituut waarschuwt vooral landinwaarts voor gladheid. In het hele land trekken pittige winterse buien over met (natte) sneeuw, hagel, en plaatselijk onweer van het noordwesten naar het zuidoosten.