Nieuws/Binnenland
1412330025
Binnenland

Hamer in eindverslag: coalitieonderhandelingen moeten half augustus beginnen

Informateur Mariëtte Hamer biedt haar eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan.

Informateur Mariëtte Hamer biedt haar eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan.

DEN HAAG - Informateur Mariëtte Hamer adviseert om de partijleiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, een ’document op hoofdlijnen’ op te stellen dat als basis moet dienen voor een nieuw regeerakkoord. Daarbij zouden dan andere partijen kunnen aanhaken. De onderhandelingen daarover moeten dan half augustus echt beginnen, aldus Hamer in haar eindverslag.

Informateur Mariëtte Hamer biedt haar eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan.

Informateur Mariëtte Hamer biedt haar eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan.

Het betekent niet dat Hamers werk erop zit, ze is bereid om op verzoek van VVD en D66 als informateur aan te blijven tijdens het schrijven van het ’document op hoofdlijnen’. Die variant was volgens als ’optie naar voren gekomen die kan rekenen op genoeg draagvlak’. „Het wordt tijd dat partijen zelf het heft in handen nemen en dat niet meer in handen van een informateur leggen”, zegt Hamer in een toelichting.

VVD en D66 krijgen een paar weken de tijd om met zo’n document te komen. Daarin kunnen ze hun eigen ideeën meer naar voren laten komen, maar zegt Hamer: „Wel op een zodanige manier dat er ruimte blijft om open te staan voor andere partijen.” Hamer pleit ervoor dat half augustus dan coalitie-onderhandelingen met alle partijen kunnen beginnen. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van de informateur.

In het verslag valt te lezen hoe muurvast de onderhandelingen zitten. VVD en CDA willen niet met PvdA én GL samen, maar die laten elkaar niet los. Een voortzetting van het huidige kabinet wordt geblokkeerd door D66, dat ’fors uiteenlopende standpunten’ met CU ziet. De christelijke partij wil zelf überhaupt pas aanschuiven als andere meerderheidscombinaties expliciet uitgesloten zijn.

Ten opzichte van de eerdere uitsluiting van CU-leider Gert-Jan Segers wordt die houding overigens bij VVD en CDA al als hoopgevend gezien. Die partijen hopen ook dat D66-leider Sigrid Kaag inmiddels inziet dat haar gewenste ’Kaag-coaltie’ met vijf partijen (VVD, CDA, D66, PvdA én GL) hem niet gaat worden. Uit het verslag blijkt ook dat Kaag ook bereid is een kabinet met een van de linkse partijen.

Hamer spreekt van een ’complexe politieke situatie’ die er al lag toen zij ruim een maand geleden begon. „Omdat partijen in de twee maanden ervoor forse standpunten over elkaar hadden ingenomen”, duidt de informateur. „Bij de start van mijn periode waren de kruitdampen duidelijk nog niet ingetrokken. Ook in deze nieuwe periode zijn er nieuwe stellingnames bijgekomen”, voegt ze daaraan toe.