Nieuws/Binnenland
1412563
Binnenland

Grote overlast voor auto-, trein- en vliegverkeer

Sneeuw trekt over Nederland

AMSTERDAM - Nederland beleeft een dag met sneeuw en gladheid. Het KNMI heeft voor zondag vanwege het verwachte winterweer code oranje afgegeven. Mensen die reizen met de auto, trein of het vliegtuig moeten rekening houden met grote overlast.

De sneeuw is ’s ochtends vanuit het zuidwesten het land ingtrokken en bereikt in de middag het noorden, terwijl deze dan in het zuiden over gaat in regen. Lokaal kan tot 15 centimeter sneeuw vallen. Ook gaat het op sommige plaatsen hard waaien, vooral in het zuiden en midden van het land en aan de kust.

Omdat het sneeuwgebied van zuid naar noord trekt, geldt code oranje op verschillende tijdstippen. „Vanaf ongeveer 08.00 uur in het zuiden, 10.00 uur in het midden en 12.00 uur in het noorden”, aldus een woordvoerster van het KNMI.

Wegen glad

De ANWB en weerbureaus laten weten dat mensen beter niet de weg op kunnen gaan als dat niet nodig is. Op de weg kan stuifsneeuw ontstaan.

Weerplaza waarschuwt automobilisten voor gladheid. De weerdienst verwacht dat op diverse snelwegen de maximumsnelheid verlaagd zal worden. „De strooiwagens kunnen de strijd tegen de sneeuwval niet winnen, dus houd rekening met besneeuwde wegen. Extra complicerende factor is dat de vrij natte sneeuw door de auto’s vastgereden gaat worden en daardoor kan veranderen in een ijsplaat. Met name zoab-wegen hebben dit risico. Al met al is het een dag om goed de situatie op de weg te bekijken voordat je de weg opgaat”, aldus Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.

Lees verder onder de afbeelding

De situtatie om 11.00 uur zondagochtend. De sneeuw trekt langzaam naar het noorden.

De situtatie om 11.00 uur zondagochtend. De sneeuw trekt langzaam naar het noorden.

Vluchten geschrapt

De sneeuw en stevige wind hebben KLM doen besluiten bijna honderd retourvluchten op Europese bestemmingen te annuleren. Ook andere maatschappijen hebben uit voorzorg tientallen vluchten geannuleerd.

Schiphol heeft een beperkte start- en landingsbaancapaciteit en houdt rekening met vertragingen en annuleringen. Reizigers moeten de informatie over hun vlucht goed in de gaten houden. Ook dienen passagiers rekening te houden met extra reistijd naar Schiphol.

Minder treinen

Het treinverkeer ondervindt ook de gevolgen. Op alle belangrijke trajecten in en rond de Randstad rijden zondag minder treinen, liet de NS weten. Het gure weer valt toevallig samen met de introductie van een nieuwe dienstregeling. Het spoorbedrijf adviseert reizigers daarom te kijken op de Reisplanner.

Op een aantal trajecten in Nederland rijden zondag de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Op het traject waar de trein zes keer per uur zou rijden, gaat deze vier keer per uur in verband met de verwachte sneeuwval. Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen.

In het amateurvoetbal zijn, vooral in het oosten van het land, al veel wedstrijden voor zondag afgelast.