Nieuws/Binnenland
1412590
Binnenland

Cadeaukaarten fraudegevoelig door lek

HILVERSUM - Veel cadeaukaarten zijn onveilig gebleken door een beveiligingslek. Via een truc kan afgerekend worden met het saldo dat op de cadeaukaart van iemand anders staat. Dit heeft het consumentenprogramma Kassa geconstateerd.

Van de twaalf onderzochte cadeaukaarten bleek het bij elf mogelijk te betalen met het saldo van iemand anders. Het gaat om de VVV Cadeaukaart, de Boekenbon, de Hema cadeaukaart, de Nationale Bioscoopbon, de Fashioncheque, de YourGift Card, RestaurantCadeau, Beauty & Parfum cadeau, de Prénetal Cadeaukaart, de Intertoys cadeaukaart en Huis & Tuin cadeau.

De fraude kan gepleegd worden via het nummer dat op de kaart staat. Dit kan afgelezen worden zonder dat de kaart daadwerkelijk gekocht wordt. Nadat de kaart door iemand anders gekocht en opgeladen is, kan de kwaadwillende het nummer invoeren in een bepaalde app. De app maakt van de code een barcode. In een winkel kan betaald worden met deze barcode, omdat veel winkels deze accepteren als betaalmiddel.

De uitgevers van de kaarten zijn van de fraudemogelijkheid op de hoogte gesteld. Zij hebben winkelpersoneel opgeroepen enkel nog de originele kaart te accepteren. De Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland heeft tegen Kassa gezegd bekend te zijn met het probleem, maar zegt dat de fraude weinig voorkomt.