Nieuws/Binnenland
1413237114
Binnenland

Politie en OM hebben zaken nog niet op orde

Gebruik lachgas ondanks verbod nog onbestraft

Het langverwachte lachgasverbod kan ondanks invoering sinds 1 januari nog niet worden gehandhaafd omdat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hun zaken nog niet op orde hebben. Daardoor kan het schadelijke verdovende middel in ieder geval nog tot juli worden gebruikt zonder eenduidige landelijke sancties.

Dat blijkt uit een intern document van het Openbaar Ministerie en de politie, dat in handen is van De Telegraaf. Door ’ict-aanpassingen en wijziging van werkafspraken’ is meer tijd nodig. Uitstel van handhaving betekent een fikse tegenvaller voor het kabinet, de Tweede Kamer en de politie. Politici en agenten hopen vurig op ingrijpen, omdat het gebruik van lachgas volgens de politie de afgelopen jaren voor tientallen doden en gewonden heeft gezorgd.

Tweede Kamerlid Ingrid Michon (VVD) eist opheldering van minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). „De VVD heeft jaren gevochten voor een verbod op lachgas. Dan is het er eindelijk, is de handhaving niet op orde. Dat is echt frustrerend.”