1413311
Binnenland

Maandag nog meer sneeuw en ’recordfiles’ verwacht

HILVERSUM - Zondag is het volgens de ANWB al ’bar en boos’ op de weg, maar maandag kan de situatie nog veel erger worden. Weerplaza spreekt van ’een uitzonderlijke weersituatie’ die het ’openbare leven fors kan gaan hinderen’.

Het weerbureau verwacht een ’sneeuwinfarct’. Vooral de Randstad krijgt een flinke laag sneeuw in de avondspits. „Met dergelijke hoeveelheden heb je geen hogere wiskunde nodig om uit te vogelen dat het dan mis gaat”, aldus Weerplaza. „Recordfiles en vertragingen lijken onvermijdelijk.”

Zondag al bleken veel auto’s weg te glijden, met blikschade tot gevolg, of erger: een automobilist in Velp kwam met de auto op het spoor terecht en botste met een trein, terwijl op andere plekken auto’s in de sloot glibberden.

Weerplaza verwacht dat code oranje, die zondag geldt, maandag wel eens kan worden veranderd in code rood. Ook het KNMI bevestigt dat het maandag op veel plaatsen glad kan worden. De grootste problemen zullen ontstaan in de namiddag en in de avond. Dat instituut verwacht in de noordelijke helft van het land code oranje en in de zuidelijke helft code geel.