Nieuws/Binnenland
1413541621
Binnenland

Grapperhaus: bijna alle NL’ers hielden zich deze jaarwisseling goed aan regels

Den Haag - Het kabinet blikt redelijk tevreden terug op de jaarwisseling. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft het vuurwerkverbod zijn werk gedaan en zijn grote excessen uitgebleven.

„We hebben gezien dat het overgrote deel van de Nederlanders thuis oud en nieuw gevierd heeft, in klein gezelschap en zonder vuurwerk af te steken”, zegt Grapperhaus. De eerste signalen uit ziekenhuizen over de oogst van het verbod op knalkruit zijn volgens de CDA-bewindsman positief. „Ze hebben nog nooit zo weinig mensen met vuurwerkletsel op de eerste hulp gehad. De spoedeisende hulp en de zorg lijken ontlast te zijn en dat was toch het belangrijkste argument voor het vuurwerkverbod.”

Met minder tevredenheid kijkt hij naar de drukke nacht voor de hulpdiensten. Hoewel grote incidenten zijn uitgebleven, moesten agenten en brandweerlieden vaak uitrukken. „Een kleine groep mensen zorgde voor grote overlast door auto’s in de brand te steken, agenten en brandweermannen te bekogelen met vuurwerk. Dat is onacceptabel”, zegt Grapperhaus. „Van onze agenten, brandweermannen en andere hulpverleners blijf je af.”

De minister zegt dat er voor zover bekend geen hulpverleners ernstig gewond zijn geraakt. „Maar elke vuurwerkbom, werpen van een rotje is er een te veel.”