Nieuws/Buitenland
141363
Buitenland

A4’je met weinig verrassende voorstellen

Trump ontvouwt belastingplannen

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - President Donald Trump heeft woensdag zijn veelbesproken belastingplannen ontvouwd. Het Witte Huis publiceerde een samenvatting van zijn voorstellen voor belastingverlaging en -hervorming op een A4’tje. Erg verrassend waren die niet meer.

Donald Trump

Donald Trump

Zoals minister van Financiën Steven Mnuchin al had verklapt, sprong de flinke reductie van de vennootschapsbelasting en van de belasting voor andersoortige bedrijven eruit. Zij gaan als het Congres ermee instemt niet langer 35 of meer procent betalen maar slechts 15 procent.

De individuele Amerikaan houdt gemiddeld meer over, maar de best betaalden gaan er het meest op vooruit. Trump wil het aantal belastingschijven terugbrengen van zeven naar drie, met een maximaal tarief van 35 procent, en het bedrag verdubbelen dat iedereen standaard mag aftrekken op zijn aangifteformulier. Verder verdwijnen onder meer de successierechten.

In de VS kan alleen het Congres belangrijke veranderingen aanbrengen in de belastingwetgeving. Parlementariërs hebben Trumps ideeën, aangekondigd als de grootste belastingverlaging en -vereenvoudiging in de Amerikaanse geschiedenis, verwelkomd als beginpunt voor verdere discussie over vernieuwing van het stelsel.

Over de financiering zijn de nodige vragen. Mnuchin en Trumps financieel adviseur Gary Cohen noemden naast de bezuinigingen op de overheidsuitgaven op de eerste plaats de verwachte, stabiele economische groei als compensatie voor de vermindering van de belastinginkomsten. Economen geloven niet dat het kostendekkend is en waarschuwen voor forse stijging van de staatsschuld. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben ook grote twijfels.