Nieuws/Binnenland
1414790048
Binnenland

OM: ’Rico de Chileen’ leidde luxeleven van drugsinkomsten

Richard R. (alias Rico de Chileen).

Richard R. (alias Rico de Chileen).

AMSTERDAM - Hij zegt zelf dat hij een keurig geldwisselkantoor runde, in onroerend goed en dure horloges handelde en ondergronds bankierde. Niks mis mee. Volgens het Openbaar Ministerie is Richard R. (47), alias Rico de Chileen, de leider van een criminele organisatie die moorden liet plegen, in het buitenland een luxe leven leidde en zelf buiten beeld bleef omdat hij anderen het vuile werk liet opknappen.

Richard R. (alias Rico de Chileen).

Richard R. (alias Rico de Chileen).

Tijdens de eerste dag van het requisitoir in de strafzaak tegen Richard R. betoogde het Openbaar Ministerie woensdag dat er meer dan genoeg bewijs is dat Richard R. een criminele organisatie leidde die „innig samenwerkte” met de criminele organisatie van Ridouan Taghi, als de twee een gezamenlijk doel – of doelwit - hadden.

Een belangrijk deel van het bewijs is afkomstig van ontsleuteld berichtenverkeer van Pretty Good Privacy-telefoons waar veel criminelen gebruik van maakten, omdat ze erop vertrouwden dat de communicatie onleesbaar was voor buitenstaanders. „Wat een grote kans was voor criminelen, bleek hun grootste bedreiging”, aldus de officieren van justitie. „De deelnemers spreken onverbloemd over moorden en spreken in ijzingwekkende berichten over het laten slapen van slachtoffers.”

In de zaak Orinus 1 wordt Rico de Chileen vervolgd voor witwassen van geld afkomstig uit de internationale drugshandel en voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die moorden liet plegen. Het OM heeft een tweede zaak in voorbereiding waarin hij moet terechtstaan voor meerdere concrete moorden.

Extra bewijs

De ontsleutelde berichten vormen volgens het OM een extra onderbouwing voor ander bewijs van de activiteiten van de criminele organisatie, zegt het OM. Zo beschikt het OM over de „minutieus bijgehouden” kasboeken van twee andere verdachten, die een beeld geven van de geldstromen binnen de criminele organisatie gedurende veertig weken.

Richard R. liet het zelf breed hangen, terwijl hij geen legale bron van inkomsten had, zegt het OM. Zo kon hij beschikken over een „exorbitant” wagenpark van dure bolides ter waarde van meer dan een miljoen euro, werden in woningen die hij gebruikte de dozen aangetroffen van meerdere dure horloges met een waarde van miljoenen euro’s en ook tassen met grote hoeveelheden designerkleding: 65 paar schoenen, 45 jassen, tientallen polo’s en jeans.

Cash

Tijdens zijn aanhouding in Colombia had hij meer dan 46.000 euro op zak. „Om kadootjes te kopen voor familie”, zei hij daarover.

In Dubai huurde hij voor 600 euro per nacht een appartement in een vijf sterrenhotel met panoramisch uitzicht en butlerservice. Richard R.’s bewering dat hij een succesvol ondergronds bankier was, is volgens het OM „onvolledig, niet te verifiëren en daarom onwaarschijnlijk.”

Voor het OM staat vast dat hij zijn geld verdiende met de internationale handel in drugs. Richard R. hoort maandag de strafeis.