Nieuws/Binnenland
1415047753
Binnenland

D66 zet Kuipers, Dijkgraaf en Jetten naast Kaag in ministersploeg

Den Haag - D66 zet enkele prominente vakdeskundigen in kabinet-Rutte IV. De partij schuift onder meer beddenbaas Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid) en topwetenschapper Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) naar voren. Ook oud-fractieleider Rob Jetten krijgt promotie.

Jetten, ooit door toenmalig VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff bestempeld als ’klimaatdrammer’, wordt in het nieuwe kabinet minister voor Klimaat en Energie. De twee staatssecretarissen van Financiën uit Rutte III, die insprongen na het opstappen van Menno Snel om de toeslagenaffaire, worden ook beloond met een plek in het nieuwe kabinet. Hans Vijlbrief krijgt het zware Groningse aardbevingendossier als staatssecretaris Mijnbouw en Alexandra van Huffelen wordt staatssecretaris Koninklijke Relaties en Digitalisering.

Ollongren

Kajsa Ollongren verkast op haar beurt van Binnenlandse Zaken naar Defensie, waar ze minister wordt. De Almeerse burgemeester Franc Weerwind wordt minister voor Rechtsbescherming. En partijleider Sigrid Kaag maakte afgelopen week al bekend dat zij minister van Financiën wordt, en vicepremier namens haar partij.

Maar D66 kiest ook voor mensen die wat minder bekend zijn met het Haagse. Ernst Kuipers, die als beddenplanner en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam een bekend gezicht werd tijdens de coronacrisis, wordt de opvolger van CDA’er Hugo de Jonge als coronaminister. De democraten schuiven nog zo’n technocraat naar voren: de bekende wetenschapper Robbert Dijkgraaf wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De partij schuift daarnaast cultuurhistoricus Gunay Uslu, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, naar voren als staatssecretaris voor Cultuur en Media. Uslu is ook betrokken bij het familiebedrijf Corendon, waar haar broer Atilay Uslu aan het roer staat.

De kandidaat-bewindspersonen schuiven komende week aan bij premier en formateur Mark Rutte voor een kennismakingsgesprek. Maandag 10 januari moet het nieuwe kabinet op het bordes staan.