Nieuws/Binnenland
1415777662
Binnenland

’Hij lijkt in paniek’

’Minister Adema heeft Kamer en boeren verkeerd geïnformeerd en komt met slechte boodschap’

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Den Haag - Landbouwminister Piet Adema (CU) is halsoverkop vanuit Berlijn vertrokken voor een spoedoverleg in de ministerraad over het uitrijden van mest. Bronnen melden dat de Tweede Kamer en boeren verkeerd zijn geïnformeerd door de minister. „Hij lijkt in paniek”, zegt een betrokkene. De verwachting is dat Nederlandse boeren dit jaar veel minder mest mogen uitrijden dan eerder is gemeld.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Adema zou vrijdagochtend samen met minister Christianne van der Wal (Stikstof) en de Duitse landbouwminister de Nederlandse stand op Europa’s grootste landbouwbeurs (Grüne Woche) openen. Dat moest een feestje voor de landbouwsector worden. Maar naar verwachting zal hij later vrijdag met een slechte boodschap voor boeren komen.

Hoewel hij donderdagavond nog op een netwerkbijeenkomst in Berlijn gespot is, is de schrik hem volgens ingewijden om het hart geslagen nu hij de Tweede Kamer en boeren onjuist heeft geïnformeerd over het uitrijden van mest. De hoeveelheid mest wordt namelijk aan banden gelegd nadat Nederland een uitzonderingspositie van Brussel (de zogeheten derogatie) heeft verloren. Adema is vervolgens in allerijl teruggevlogen naar Nederland om uitleg te geven in de ministerraad.

Onjuist

Adema liet de Tweede Kamer en boeren begin december weten dat de soep niet zo heet wordt opgediend, maar nu blijkt dat dat onjuist is. De Europese Commissie heeft de uitleg die Adema gaf aan hun besluit bekritiseerd en gecorrigeerd. Gevolg daarvan is dat boeren al dit jaar in een mestcrisis dreigen te verzanden en in elk geval veel minder mest mogen uitrijden.

„Adema liet eerder ook weten dat de aanleg van verplichte bufferstroken is uitgesteld tot 2024, maar ook dat blijkt niet te kloppen”, zegt een ingewijde. „Gevolg is dat boeren die allerlei stroken land hebben ingezaaid, dat nu waarschijnlijk weer om moeten ploegen. Dat grijpt enorm in in de bedrijfsvoering van heel veel boeren”, meldt een goed ingevoerde bron.

De Europese Commissie bevestigt vrijdag dat er gesprekken met Nederland hebben plaatsgevonden over het schenden van het mestbesluit. Een woordvoerder verwijst naar de brief van minister Adema aan de Kamer van begin december. In deze brief staat een passage uitstel van verplichte bufferstroken. Uitstel is in de ogen van Brussel niet legaal.

„In het derogatiebesluit is met Nederland afgesproken dat dit de laatste is, er zit een transitie en uitfasering in. Er zijn een aantal voorwaarden gesteld. We hebben moeten constateren dat er vertragingen zijn die niet in lijn zijn met de afspraken”, zegt een woordvoerder van de Commissie in een toelichting. „We zijn in afwachting van een nieuwe update van de Nederlandse regering.” Over mogelijke consequenties van het schenden van het Brusselse besluit doet de zegsman geen uitspraak.