Nieuws/Binnenland
1415830393
Binnenland

7 maanden jeugddetentie voor zoon (21) die zijn dronken vader doodstak

GRONINGEN - De 21-jarige Jeremy W. uit Appingedam (Groningen) is donderdag vrijgesproken van moord op zijn 46-jarige vader. Jeremy stak zijn vader afgelopen juni dood. „Er is geen sprake geweest van kalm beraad, maar wel een vorm van gerichtheid toen hij het mes haalde”, aldus de rechtbank in Groningen over die fatale vechtpartij.

Doodslag werd wel bewezen geacht en voorhanden hebben van een verboden (steek)wapen. W. werd veroordeeld tot achttien maanden jeugddetentie, waarvan elf voorwaardelijk.

Daarbovenop komen voorwaarden, aldus de rechtbank in een toelichting. „Zo mag hij geen drugs meer gebruiken en moet begeleid wonen.” Er was vorige maand twee jaar jeugddetentie geëist voor doodslag. W. komt daarmee over enkele weken op vrije voeten, verwacht zijn advocaat.

Rambo-mes

Jeremy had in haast tijdens een ruzie boven in zijn kamer een ’rambo-mes’ (verboden survivalmes) uit een verzamelbak met zes messen gepakt en er momenten later mee gestoken. De rechter: „Verdachte liep naar boven (in de woning), haalde een mes en verdedigde zich daarop weer tegen de vader. Er was geen reële mogelijkheid te vluchten.”

De rechtbank ziet echter geen zodanige ’psychische druk’ dat W. geen andere keuze had dan zijn vader ’afwerend te steken’. De veroordeelde meent juist dat hij uit noodweer handelde. De rechtbank oordeelt nu dat hij die verklaring niet zo goed heeft onderbouwd dat noodweerexces duidelijk is.

Het steken staat niet in verhouding tot de ernst van de ’aanranding’, dus het slaan en duwen. „Verdachte heeft het mes na pakken direct gebruikt. Hij heeft ook geen verwondingen opgelopen die aangaven dat hij het onderspit delfde.” De rechtbank ’neemt zonder meer aan dat verdachte bang was.’

Vader had gedronken

Aanleiding tot het drama was een oplaaiende ruzie over een geluidsbox in de achtertuin met harde muziek, die de vader liet spelen. De zoon pakte de speaker af, omdat hij geen gedoe met buren wilde. Het liep uit op duwen, slaan en steken. Vader had gedronken, zoon geblowd en cocaïne gebruikt.

Het werd tijdens de zitting duidelijk dat er jarenlang problemen waren binnen het Damster gezin. Jeremy W. sliep uit angst voor zijn vader met twee messen onder het kussen. Het verleden van de moeizame verhouding tussen vader en zoon speelt mee in het toekennen van de straf. Uit onderzoek naar de mentale toestand van Jeremy W. bleek dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling van geweld werd onder voorwaarden laag geschat.

Advocaat mr. Laurens Slinkman reageerde kort na de uitspraak: „Ik ben wel tevreden. Wel zie ik de situatie als één grote paniek, zonder de ’knip’ waar de rechtbank vanuit gaat. Wel noodweer dus…”

De rechtbank meent dat verdachte zelf niet echt goed verklaart over wat hij voelde of dacht in die fatale momenten. „Maar hij is een jonge jongen met een beperking, is berecht als adolescent. Hij kan dat ook niet; praten over wat hij toen dacht.”