Nieuws/Binnenland
1416086028
Binnenland

Ollongren reageert op fel verzet Erdogan: ’Alle vertrouwen in dat Zweden en Finland toetreden’

Minister Ollongren

Minister Ollongren

Brussel - Ondanks fel verzet van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft minister Kasja Ollongren (Defensie) er ‘alle vertrouwen’ in dat Finland en Zweden kunnen toetreden tot de NAVO.

Minister Ollongren

Minister Ollongren

„Ik verwacht dat er goede gesprekken worden gevoerd tussen de bondgenoten”, reageert de D66-bewindsvrouw in Brussel. „Die gesprekken zullen ook plaatsvinden tussen Turkije, Finland en Zweden.”

Erdogan heeft maandag laten weten dat hij ‘geen goedkeuring’ wil geven aan toetreding van de Scandinavische landen. Alle huidige lidstaten van de militaire alliantie moeten instemmen. Volgens het staatshoofd herbergen de twee landen organisaties en personen die in zijn ogen ’terroristisch’ zijn. Hij zegt dat Finse en Zweedse diplomaten niet naar Ankara hoeven te komen voor onderhandelingen. Eerder zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken de aanvraag niet te willen blokkeren.

Spannender dan verwacht

Het Turkse verzet maakt het toelatingsproces van Finland en Zweden spannender dan verwacht. Toch verwacht Ollongren niet dat er vertraging zal optreden. Vanwege de spanningen met Rusland wil de NAVO in recordtempo zorgen dat beide kandidaten zich kunnen aansluiten bij de militaire alliantie.

Tijdens het proces van aanvraag tot goedkeuring door parlementen in alle lidstaten zijn Finland en Zweden extra kwetsbaar. Ze kunnen dan formeel nog geen beroep doen op het beroemde artikel 5; een aanval op een, is een aanval op allen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen hebben aangeboden om de twee staten te hulp schieten, mochten de Russen het vuur openen.

Veiligheidsgaranties

„Nederland heeft nog geen verzoek ontvangen om te helpen”, zegt Ollongren over veiligheidsgaranties. „Er zijn tal van mogelijkheden om een actieve bijdrage te leveren. Wij zijn al met de marine actief in het noordelijk deel van het bondgenootschap.”

Nederland juicht het historische besluit van Helsinki en Stockholm toe. „Er zijn veiligheidsrisico’s voor Finland en Zweden. Het is zeer begrijpelijk dat ze het lidmaatschap aanvragen. Voor de NAVO is de uitbreiding strategisch van groot belang.”