Nieuws
1416913
Nieuws

Lepeltje-lepeltje met robot

Somnox voor tech pagina VRIJ 9-12

Somnox voor tech pagina VRIJ 9-12

In ons drukke bestaan kunnen we geen nacht slaap missen. Maar wat als snel in slaap vallen geen vanzelfsprekendheid is? Een robot biedt de oplossing.

Somnox voor tech pagina VRIJ 9-12

Somnox voor tech pagina VRIJ 9-12

Een grote groep Nederlanders heeft slaapproblemen. Zelf lig ik ook weleens wakker, maar dit stukje schrijf ik met een uitgeslapen gevoel. Ik heb een aantal dagen lepeltje-lepeltje met een slaaprobot gelegen.

De Somnox heeft de vorm van een kussen en simuleert menselijke ademhaling. Het idee is dat gebruikers deze ademhaling overnemen en sneller in slaap vallen.

Je vouwt je als het ware om het kussen heen en voelt de robot ademen. Die houding is prettig en geeft inderdaad een rustgevend gevoel. Ik viel er snel bij in slaap.

Via de bijbehorende app kun je een ademhalingsritme instellen. Ook is het mogelijk de robot een rustgevend geluid te laten afspelen zoals een kabbelend beekje of meditatiemuziek. Je stelt in hoe lang dit geluid afgespeeld moet worden waarna het vanzelf stopt. Mensen die juist geen geluiden willen horen, kunnen de robot op stil zetten. De ademhaling blijft dan licht hoorbaar, maar is vooral voelbaar.

Het robotkussen is bedacht en ontwikkeld door vier studenten van de TU Delft. Koninklijke Auping hielp met het design en gaat de kussens produceren.

Om de productielijn te financieren, zijn de oprichters een zogenoemd Kickstarter-project gestart. Het streefbedrag van €100.000 hadden ze binnen vier dagen bijeen.

Het slaaphulpje moet in de zomer van 2018 verkrijgbaar zijn voor een retailprijs van €589. Een bedrag waarvan menigeen helaas slapeloze nachten krijgt.