Nieuws/Binnenland
1417016055
Binnenland

Voorwaardelijke celstraf voor man die seks had met leerling van 16 jaar

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DEN BOSCH - Een 31-jarige man uit Den Bosch die ontucht pleegde met een minderjarig meisje heeft een gevangenisstraf gekregen van 180 dagen, waarvan 176 dagen voorwaardelijk. Hij kreeg ook een taakstraf van 240 uur. De man had ook seksueel getinte foto’s van het meisje in zijn bezit.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De verdachte gaf het meisje sinds de zomer van 2019 één keer in de week les. Zij was destijds 16 jaar. In oktober van dat jaar werd door haar aangifte gedaan van ontucht. Ze vertelde dat ze met haar leraar had gezoend, dat ze was betast en dat ze orale seks hadden. De verdachte erkende dat de twee veel contact hadden met elkaar, maar ontkende de seksuele handelingen.

Geloofwaardige verklaring

De rechtbank noemt de verklaring van het meisje echter geloofwaardig, onder meer omdat deze ondersteund wordt door een verklaring van een vriendin. Ook zijn gesprekken via Snapchat uitgelezen met „duidelijk een grensoverschrijdend en soms zelfs expliciet seksueel karakter”, aldus de rechtbank.

De man wordt „zwaar aangerekend dat hij als leraar bij zijn omgang met het meisje geen professionele afstand hield.” Anderzijds weegt de rechtbank mee dat het initiatief tot contact ook bij het meisje leek te liggen en dat door haar en klasgenoten „uitdagende vragen” werden gesteld aan de verdachte in de les.

Ook wordt meegenomen dat de verdachte zijn werk als leraar kwijtraakte. Hij is inmiddels horecamedewerker. Een onvoorwaardelijke celstraf, zoals de officier van justitie eiste, had betekend dat hij deze baan zou verliezen. Wel is de maximale taakstraf opgelegd.