1417102
Binnenland

Inter Scaldes derde restaurant met drie Michelinsterren

Chef Jannis Brevet van Inter Scaldes op het podium bij de toekenning van de Michelinsterren.

Chef Jannis Brevet van Inter Scaldes op het podium bij de toekenning van de Michelinsterren.

AMSTERDAM - UPDATE - Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen heeft een derde Michelinster bemachtigd. Dat werd bekend bij de presentatie van de nieuwe restaurantgids voor 2018 van Michelin in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Chefkok en eigenaar Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia kregen een staande ovatie.

Chef Jannis Brevet van Inter Scaldes op het podium bij de toekenning van de Michelinsterren.

Chef Jannis Brevet van Inter Scaldes op het podium bij de toekenning van de Michelinsterren.

Tot nu toe waren De Leest in Vaassen van Jacob-Jan Boerma en De Librije in Zwolle van Jonnie Boer de enige twee restaurants in ons land met drie Michelinsterren, de hoogste onderscheiding. Zij behouden hun sterren, bleek maandag.

Jannis Brevet bedankte zijn team. „We hebben hier heel lang, heel lang voor geknokt”, zei zijn echtgenote en gastvrouw Claudia Brevet. „Bloed, zweet en tranen. We hadden een hele lange weg te gaan, maar het resultaat is alles waard.”

’Doorbraak’

Inter Scaldes heeft al sinds 1978 een Michelinster en kreeg er in 1984 een tweede bij. Nadat Brevet de keuken in 2001 overnam, kreeg het volgens Michelin een boost. „De keuken van chef Brevet is vandaag tot volle wasdom gekomen”, zei Micheal Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen. Hij sprak van een „doorbraak” in het eten. „De manier waarop hij eersteklas streekproducten sublimeert en de geweldige smaakallianties die hij creëert, bewijzen zijn ongelooflijke talent. Hij weet zijn gasten te beroeren, hij wekt emoties op die men enkel bij restaurants met de hoogste onderscheiding ervaart.”

Het aantal tweesterrenrestaurants breidde dit jaar niet verder uit. In totaal kregen zes restaurants een eerste Michelinster: AIRrepublic van Sergio Herman in Cadzand, de in Amsterdam gevestigde restaurants Le Restaurant, The Duchess en The White Room, Fitzgerald in Rotterdam en VISTA Restaurant & Food Bar in Willemstad.

Beste sommelier

Voor het eerst werd er dit jaar ook een internationale prijs voor beste sommelier van het jaar uitgereikt. David van Stenderen van restaurant Vineum in Rotterdam kreeg deze Michelin Award.

Nederland heeft nu 108 sterrenrestaurants, waarvan naast de drie driesterrenzaken nog eens zestien met twee sterren en 89 met één ster. Restaurant Bord’Eau in Amsterdam en Da Vinci in Maasbracht gingen van twee Michelinsterren naar één. Verder verloren vier zaken hun enige ster.

Dit zijn de nieuwe restaurants met één ster:

  • The Duchess, Amsterdam
  • Le Restaurant, Amsterdam
  • The White Room, Amsterdam
  • AIRrepublic, Cadzand
  • Fitzgerald, Rotterdam
  • Vista, Willemstad