Nieuws/Binnenland
1417555588
Binnenland

Inbraak bij juwelier in Winschoten: schade loopt in de tienduizenden euro’s

Winschoten - Winschoten schrikt op van een brute ramkraak bij een juwelier. Eerder waren er al pogingen tot inbraak bij een andere juwelier. De politie ziet nog geen verband.

Een inbraak bij een juwelier in het centrum van Winschoten. Een inbraakalarm een kleine week eerder bij een nabijgelegen juwelierszaak. En een deur vernield bij een juwelier verderop in het centrum, een paar weken eerder. Winschoters vrezen dat er een relatie is. De politie ziet vooralsnog geen verband zegt politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema.

Eerdere poging

Bedrijfsleider Rick Hoogeveen van juwelier Jan ten Hoor schrikt van de ravage bij zijn collega’s van juwelierszaak Lucardi. Daar is woensdagmorgen tegen kwart voor vier ingebroken. De winkel van Hoogeveen zit er schuin tegenover.

„Bij ons ging vorige week het inbraakalarm af. Dat was van donderdag op vrijdag tegen half vier”, zegt hij. „Gelukkig was het loos alarm. Er is niemand binnen geweest. Maar je vraagt je toch af: was het misschien een generale repetitie?”

Hij heeft met zijn collega’s te doen. „Als je wordt gebeld, zit je rechtop in bed. Als ik zie hoe het er bij de buren aan toe gaat, krijg ik weer kriebels in m’n buik.”

Grote ravage

De ravage bij juwelier Lucardi in de Langestraat in Winschoten is groot. Woensdagmorgen vroeg werd er ingebroken. Glassplinters liggen op straat en in de winkel, die met rood-wit politielint is afgeschermd. Het rolluik is kapot en hangt verwrongen in de sponning. Ook in de winkel zijn vernielingen aangericht. De schade is groot.

„Het is puinruimen en schoonmaken”, zeggen medewerkers. De politie is al geweest om onder meer sporenonderzoek te doen en om met getuigen te praten.

Gevlucht op scooter

Een medewerker vertelt dat de inbrekers inbraakgereedschap hebben achtergelaten. Een bovenbuurman heeft de politie gebeld. Hij hoorde een scooter, lawaai, keek naar buiten en vertrouwde het niet. Onmiddellijk werd 112 gebeld. Hij kon een signalement geven.

„En de inbrekers zijn van alle kanten gefilmd”, zegt een medewerker. „Een buurvrouw heeft een deurbel met camera. Ze staan er goed op.”