Nieuws/Binnenland
1417560398
Binnenland

’Zeer zeldzame bijwerking’

EMA: voordelen vaccin Janssen wegen op tegen risico zeer zeldzame bijwerking

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten.

AMSTERDAM - Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) ziet trombose en een laag aantal bloedplaatjes als een zeer zeldzame bijwerking van het coronavaccin van Janssen. De voordelen van het vaccin wegen echter op tegen de nadelen, meldt EMA dinsdag.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten.

In de bijsluiter van het vaccin moet volgens EMA een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van de instantie gekomen.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes. Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen. In totaal hebben bijna 7 miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.

Kamerlid Paternotte van D66 wil dat het kabinet snel in actie komt naar aanleiding van het oordeel van EMA. Hij doet een oproep aan coronaminister Hugo de Jonge. „Nu moet hij niet nog extra adviezen gaan aanvragen maar besluiten dat we weer gaan prikken.”

Vrouwen

De experts van de Europese toezichthouder zeggen dat ze geen specifieke risicofactoren kunnen benoemen. Wel vermelden ze dat alle Amerikanen die de ernstige bijwerkingen kregen onder de 60 jaar waren. Het ging in meerderheid om vrouwen. Ze kregen klachten binnen drie weken na hun prik.

Janssen is een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson. De Amerikaanse autoriteiten hebben vanwege de meldingen het gebruik van het vaccin vorige week opgeschort. Daarop besloot de farmaceut uit voorzorg ook de uitrol ervan in Europa uit te stellen. Het bedrijf riep landen waaraan het al doses had geleverd op die nog niet te gebruiken. Nederland had net de eerste bijna 80.000 doses ontvangen en gaf gehoor aan de oproep. Naar verwachting zullen de Amerikaanse autoriteiten vrijdag beslissen of hun land doorgaat met het Janssen-vaccin.

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes zijn ook geregistreerd als mogelijke, maar zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. EMA noemt de nu onderzochte gevallen „zeer vergelijkbaar.” Omdat de bloedproblemen zich ook bij het AstraZeneca-vaccin vooral hebben voorgedaan bij relatief jonge vrouwen, wordt dat vaccin in Nederland vooralsnog alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder gegeven. Voor hen is het risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus, of eraan te overlijden, veel groter dan het risico op vaccinbijwerkingen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kijkt nog naar de optie om mensen onder de 60 jaar de vrijheid te geven om na een eigen afweging toch voor het AstraZeneca-vaccin te kiezen.