Nieuws/Binnenland
1419813
Binnenland

Big Brother Award voor kabinet

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.

AMSTERDAM - Het kabinet is de grootste privacyschender van Nederland, vindt organisatie Bits of Freedom. Het kabinet heeft dat te danken aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ’aftapwet’ genoemd. Daarom reikte Bits of Freedom maandag een Big Brother Award uit aan minister Kajsa Ollongren. De uitreiking was in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.

Het kabinet won de publieksprijs. Daarvoor waren ongeveer 3000 stemmen uitgebracht. In de verkiezing kreeg het kabinet 47 procent van de stemmen. GGZ Nederland, dat 28 procent kreeg, was voorgedragen omdat het persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker. CDA-leider Sybrand Buma (25 procent) maakte kans omdat hij wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover.

’Goede balans gevonden’

Ollongren kan zich niet in de uitverkiezing vinden. De Wiv is nodig zodat de diensten „hun werk goed kunnen blijven doen terwijl de technologische ontwikkelingen razendsnel veranderen”, houdt ze vol. In het regeerakkoord is volgens haar vastgelegd dat „daarbij geen sprake zal zijn van het massaal en op grote schaal binnen halen van informatie. Het kabinet is ervan overtuigd dat een goede balans is gevonden tussen het belang van privacy van burgers en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van ons land.”

De Big Brother Award ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten.

Expertprijs

Bits of Freedom reikte maandag ook een expertprijs uit, voor een instelling die in de ogen van deskundigen de privacy schendt. Die Big Brother Award ging naar Focum, een bedrijf dat voor bijvoorbeeld energiebedrijven en telecomproviders controleert of potentiële klanten kredietwaardig zijn. Die gegevens zouden ook worden gecombineerd met andere data om te verkopen voor marketing, al ontkent het bedrijf dat zelf. Forum heeft gegevens van meer dan 10 miljoen Nederlanders, maar die weten daar niets van.

Bits of Freedom had ook een positieve prijs, voor iemand die zich inzet voor privacy online. Die Felipe Rodriguez Award ging naar journaliste Kashmir Hill, die voor techsite Gizmodo schrijft en eerder voor zakenblad Forbes.